Witam, znalazłem tego grzyba tuż przy jodle. Miał średnicę około 3cm i wysokość 2cm. Rósł prawie cały odkopany.
Egzoperidium bardzo cienkie łatwo łupi się z niego. Wrzuciłem też z ciekawości pod mikroskop (nie mam obecnie aparatu więc fotek dziś nie będzie).
Zarodniki były okrągłe o średnicy 8-10um, miały liczne palczaste wyrostki o długości około 1-1, 5um.
Czy widzisz jakieś podobieństwo z wątku Wojtka? - [bf#193293] Mam takie skojarzenie, że chodzi op to samo...
jak nie przekroi to nie będziemy pewni nigdy: (
Piotr, daj fotografiwe mikro, jak już bedziesz miał aparat
Jak tylko znajdę suszka albo świeże owocniki.
To może być Sclerogaster. Masz okazy? Możesz podesłać?
Na dzień dzisiejszy gatunek ten jest już oznaczony i sprawdzony.
Potwierdziły się moje podejrzenia - jest to Macowanites luteolus.
O ile się nie mylę, a najprawdopodobniej się nie mylę, jest to pierwsze stwierdzenie tego gatunku w Polsce.
Przed 2 tygodniami miałem okazję go po raz pierwszy spotkać. W mojej opinii gatunek trudny do znalezienia.
Też około 2 tygodnie temu znalazłem drugie stanowisko, też w Pieninach Centralnych, a Twoje gdzie?
Tradycyjnie, w skomplikowanym geologicznie, ale przez to niezmiernie ciekawym obszarze Gór Świętokrzyskich.
Pomimo, że od 4 lat dość regularnie badam ten typ biotopu u siebie, to "mój" region nie należy do hojnych jeśli chodzi o ten gatunek. Dlaczego tak jest?
Z Twoich dwóch stanowisk można wywnioskować, że to w Pieninach właśnie znalazł dla siebie optymalne warunki preferując klimat bardziej górski, niż np. wyżynny Gór Świętokrzyskich. To taka luźna konkluzja:-)
Jak jest rzeczywiście? W tej chwili tego wiedzieć nie mogę.
W każdym razie, to "moje" stanowisko Macowanites luteolus jest "wskaźnikiem" nietrywialnego siedliska, które nie powinno być nigdy zniszczone.
Na szczęście w tym konkretnym przypadku siedlisko wchodzi w skład obszaru NATURA 2000.
Tak, te wyżej są z Pienin. Czy mógł byś opisać siedlisko?
Wysłałem maila.