bio-forum.pl

blaszkowy,rośnie jak opieńka

bez logowania - można przeglądać

1. blaszkowy,rośnie jak opieńka
10.wrz.08 20:18
"jatoks"

Blaszkowe to dla mnie jedna wielka tajemnica. Czy te grzybki są jadalne? Las bukowy.

od paź.2007

2. blaszkowy,rośnie jak opieńka

Prawdopodobnie maślanka wiązkowa

od paź.2008

3. blaszkowy,rośnie jak opieńka
12.paź.08 15:30
Jowita "nikopolis"
grzyb

znalazłam grzyby jak na zdjęciu poniżej i nie wiem, czy są jadalne :) co to za grzyby?

od sie.2007

4. blaszkowy,rośnie jak opieńka

Grzyb od remigiusza to jak najbardziej maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare), bardzo silnie trujący gatunek. Grzyb od Jowity to Pholiota squarrosa, jakkolwiek nie jest trujący, ale ma bardzo twardy miąższ, co pewnie sprawia, że jest ciężko strawny, u wrażliwszych osób może wywołać jakieś powikłania gastryczne.

od kwi.2004

5. blaszkowy,rośnie jak opieńka
12.paź.08 19:30
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Poza tym łuskwiak nastroszony Jowity jest niezbyt smaczny - taki ziemisto-marchwiany.

od paź.2008

6. blaszkowy,rośnie jak opieńka
12.paź.08 20:00
Jowita "nikopolis"

dziękuję za odpowiedź :)

od lis.2005

7. blaszkowy,rośnie jak opieńka
12.paź.08 20:27
Marek Ciszewski "grant"

Dla ścisłości: Hypholoma fasciculare (maślanka wiązkowa) - obecna nazwa polska to Łysiczka trująca...

od kwi.2004

8. blaszkowy,rośnie jak opieńka
12.paź.08 20:41
Jolanta Kozak "jolka_bf"

A gdzie ja to słyszałam, że podobno znów jest po staremu. Na przykład w przypadku maślanki wiązkowej? Pomieszanie z poplątaniem.

od sie.2007

9. blaszkowy,rośnie jak opieńka

A jaka jest relacja pomiędzy nazwą polską a łacińską? Skoro obowiązującą nazwą polską jest łysiczka trująca, to łacińską też chyba powinna być Psilocybe fasciculare? Dla mnie jako hobbysty jest niezrozumiała zbitka polsko-łacińska typu: Łysiczka trująca Hypholoma fasciculare.

od gru.2005

10. blaszkowy,rośnie jak opieńka

Oj, to rzeczywiście pomieszanie z poplątaniem...

To już OBECNIE nie jest łysiczka:-)

Pamiętajmy o dacie wydania tzw. "Polskiej Czeklisty" - 2003 r. Proszę mi wybaczyć ten często dla wygody używany potoczny "tytuł zastępczy":-)

Około 2 lata po tym czasie nastąpiło odłączenie rodzajów Hypholoma (Maślanka) i Stropharia (Pierścieniak) od Psilocybe (Łysiczka).

Wg Index Fungorum oficjalna nazwa to Hypholoma fasciculare var. fascicularis, zaś nazwy Psilocybe fasciculare i P. fascicularis wzbogaciły tylko listę synonimów:-)))

To tak "zgrubsza", a więcej i ściślej tutaj:

indexfungorum.org

W związku z tymi zmianami nazwa Łysiczka" dla znów aktualnej Hypholoma to już historia.

A więc "maślanka":-) A czy "wiązkowa" (zgodnie ze starszą nazwą wziętą z łac. odpowiednika), czy też "trująca" (zgodnie z propozycją z "Polskiej Czeklisty") to już chyba sprawa własnego wyboru...

(wypowiedź edytowana przez zygmunt 13. października. 2008)

od maj.2003

11. blaszkowy,rośnie jak opieńka
13.paź.08 12:28
Anna Kujawa "AniaK"

Dodam do wypowiedzi Zygmunta, że prof. Wojewoda pracuje nad drugim wydaniem "czeklisty".

od gru.2005

12. blaszkowy,rośnie jak opieńka

Aniu, dzięki za informację:-)))

od paź.2007

13. blaszkowy,rośnie jak opieńka
13.paź.08 23:48
Paula Probucka "Mykola"

Ja z grzeczności nie poprawiam "łysiczkowców", którzy, jednak (jak zauważyłam) bez skrupułów "prostują" zwolenników maślanek;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji