bio-forum.pl

Borowik purpurowy?

bez logowania - można przeglądać
GRej113533

od lip.2005

1. Borowik purpurowy?
ogólny

Wczoraj znalazłem w Lasach Oliwskich owocniki grzyba, którego zamierzam zgłosić jako Boletus rhodoxanthus. Ponieważ gatunek ten, jak się orientuję, jest bardzo rzadki, proszę wszystkich forumowiczów, a szczególnie znawców borowików, o krytyczne uwagi.

trzon

Swoje przypuszczenia opieram na tym, że:

1. Na trzonie obecna jest drobna ciemnoczerwona siateczka na CZERWONYM tle.

spod

2. Spód kapelusza jest intensywnie PURPUROWOCZERWONY.

gora

3. Góra kapelusza jest również CZERWONAWA (czerwienieją też miejsca uszkodzone przez ślimaki).

przekroj

4. Po przekrojeniu owocnik prawie NIE SINIEJE - kapelusz zabarwia się na pewien czas nieco sinoszarawo, a trzon pozostaje czysto żółty (tylko w nasadzie jest trochę czerwonawy).

Znalezione przeze mnie dwa młode owocniki nie rosły lecz leżały, jak sądzę zostawione przez grzybiarza, który je zerwał i odrzucił, nie mogę więc dokładniej opisać siedliska. Wyglądały jednak całkiem świeżo i nie były poturbowane, stąd wnioskuję, że daleko ich nie nosił, a nawet mógł je zostawić tam, gdzie znalazł. Leżały w buczynie, i w okolicy też są w zasadzie wyłącznie lasy bukowe, czasem z domieszką dębu, sosny lub modrzewia.

od gru.2005

2. Borowik purpurowy?

Boletus rhodoxanthus:-)

Porównaj z obrazami np. z tej stronki (wyjątkowo bogatej w rzadkie borowiki):

funghiitaliani.it

funghiitaliani.it

Oprócz ogólnego ubarwienia charakterystyczny żółty miąższ i wygryzienia, a ponadto sinienie miąższu i to niezbyt intensywne tylko w kapeluszu:-)

od lip.2005

3. Borowik purpurowy?

Dzięki za linki. Mogłem się upewnić, że to naprawdę B. rhodoxanthus.

To już drugi, po B. queleti znaleziony przeze mnie w północnej Polsce rzadki, ciepłolubny borowik. A mówią, że globalne ocieplenie to tylko wymysł ekologów! :)

(wypowiedź edytowana przez woody 11. września. 2008)

od cze.2010

4. Borowik purpurowy?
11.wrz.08 23:51
Piotr Grzegorzek

Borowik ładny. A globalne ocieplenie nie jest wymysłem ekologów, to tylko coś takiego co przytrafia się Ziemi raz na kilka tysięcy lat. Poprzednie zapoczątkowało rewolucję neolityczną.

od lis.2006

5. Borowik purpurowy?

Wow. Super!

W czekliście Wojewody jest tylko siedem danych literaturowych i żadnego współczesnego (po 1970 r.). Jeśli nikt po 2003 roku go nie publikował, to może być to pierwsze stwierdzenie tego borowika w Polsce od 39 lat!

Ostatnio notowany w 1969 r., przez prof. Gumińską w Pienińskim Parku Narodowym.

Gratulacje

od lis.2006

6. Borowik purpurowy?

W czekliście jest jeszcze uwaga, że gatunek jest jadalny, ale na surowo trujący.

To, tyle ciekawostek:-)

od lis.2006

7. Borowik purpurowy?

Zerkam w inne źródła i podawany jako "inedible" czyli niejadalny.

Południowi sąsiedzi natomiast piszą, że jest słabo trujący podobnie jak borowik szatański. Podane jest, że "spôsobuje zvracanie a hnačky" nie wiem, o co chodzi, nie znam czeskiego...

O tym tutaj:

nahuby.sk

od sty.2007

8. Borowik purpurowy?

Włodku, GRATULACJE!!!

Przy okazji, Marcinie, czeklistę prof. Wojewody można nabyć w Wydawnictwie IB im. Wł. Szafera PAN w Krakowie?

od kwi.2001

9. Borowik purpurowy?

to raczej po słowacku, czyli prawie po polsku, i znaczy ze powoduje wymioty (zwracanie = zvracanie) i biegunkę (hnacky = gnanie do wychodka) :)

no i gratulacje

warto tu przpomnieć wątek mirki2

[bf#41885]

gdzie w wypowiedziach z 2. 7. 2006 i 6. 8. 2008 pojawiają się z tychże lasów oliwskich być może także B. rhodoxanthus

szkoda, że Mirek nie zrobił wtedy zdjęcia przekroju, wiele by wniosły różnicującej informacji

a swoją drogą jakie tam jest podłoże - kwaśne czy zasadow?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji