bio-forum.pl

Czy to chrobotek?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Czy to chrobotek?
9.wrz.08 19:42
Mirka "imienniczka"

To moja pierwsza przygoda z porostami :) Mam nadzieję, że chociaż trochę nauczę się je rozróżniać.

od mar.2008

2. Czy to chrobotek?
9.wrz.08 20:13
Andrzej Kiton "akiton"

... chrobotek.. ale który?

od mar.2007

3. Czy to chrobotek?
9.wrz.08 20:29
Mirka "imienniczka"

No właśnie miałam nadzieję, że dowiem się który. Dla mnie to już wielkie oiągnięcie, że wogóle doczytałam się, że istnieją jakieś chrobotki i że wpadłam na genialny pomysł, że to moje "coś" to właśnie one :):) :)

od gru.2007

4. Czy to chrobotek?

najprawdopodobniej Cladonia chlorophaea[grzyby.pl] s. lat. (zwłaszcza te po lewej) ewentualnie Cladonia fimbriata[grzyby.pl] (zwłaszcza te w dolnym prawym rogu), choć to trochę mniej prawdopodobne. W tle chyba jakiś bór sosnowy? Chrobotki uwielbiają wprost bory :)

Cladonia chlorophaea[grzyby.pl] posiada kieliszki rozszerzające się +- od połowy a Cladonia fimbriata[grzyby.pl] tylko na szczycie a do tego bez gruzełków i łuseczek na powierzchni. Chorbotki w każdym razie są to pełną gębą i w dodatku całkiem ładne. Gratuluję znaleziska!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji