bio-forum.pl

siedzuń w gęstwinie świerkowej

bez logowania - można przeglądać

od sie.2005

1. siedzuń w gęstwinie świerkowej
6.wrz.08 13:32
Anamorf
1
2
3

górski las świerkowy. sosna wykluczona.

owocnik jest nieco stary, we fragmencie widać jakby bielsze końcówki (?)

od paź.2007

2. siedzuń w gęstwinie świerkowej

Jak dla mnie to sparassis crispa.

od mar.2006

3. siedzuń w gęstwinie świerkowej

Jak pisze Marek S. w NASZYM ATLASIE: "... u podstawy porażonych drzew - zazwyczaj sosny, rzadziej świerka" Więc nie ma problemu!! Dla mnie to on także:-)

od lis.2006

4. siedzuń w gęstwinie świerkowej

Jak się okazuje wyrasta on nie tylko na sosnach czy świerkach. Na Wyspach Brytyjskich notowany był także z daglezji, cedra, mamutowca, cisa, a także z innych gatunków sosen: czarnej, żółtej i wejmutki - Pinus strobus (przykład: siedziuń Mirka

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 404\ Not\ Found]

- oznaczenie żywiciela w prywatnej korespondencji)

Siedziuń - szmaciak

Jeszcze nie tak dawno (2003 r.) w cheklist prof. Wojewoda pisał...

Więcej przypadków notowań Sparassis crispa z Polski poza sosną zwyczajną i pewnie będzie można się spodziewać w niedalekiej przyszłości, że słuszność drugiego członu będzie poddana w wątpliwość i będziemy mieli siedziunia... jakiegośtam;-)

od lis.2006

5. siedzuń w gęstwinie świerkowej

Swoją drogą jak znajdę, to z przyjemnością go skosztuję. Na Wyspach nie jest pod ochroną i ma jak na razie 719 notowań)[194.203.77.76]

Gdzie ja to widziałem stary lasek sosnowy;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji