bio-forum.pl

Siedzuń na pniaku brzozowym, a zatem?

bez logowania - można przeglądać
GRej112940

od sty.2007

1. Siedzuń na pniaku brzozowym, a zatem?
siedzuń widok ogolny
jeden z owocników
inny owocnik

Wszystkie gatunki rodzaju Sparassis są w Polsce chronione, zatem moje znalezisko należy do tych zgłaszalnych, ale jaki to gatunek? Znaleziony dziś w lesie k. Starczanowa - wioska k. Murowanej Gośliny (okolice Poznania). Bezpośrednio przy pniaku rosną brzozy i pniak robi wrażenie właśnie pniaka brzozowego.

od gru.2005

2. Siedzuń na pniaku brzozowym, a zatem?

Pniaczek sosnowy wśród brzóz - to też by było możliwe. Trzeba by sprawdzić, czy są choć ślady rozpoznawalnej kory, może tez zachowane jeszcze równoległe "iglaste" słoje. Bo pokrój grzyba jest raczej typowy dla Sparassis crispa:-)

od sty.2007

3. Siedzuń na pniaku brzozowym, a zatem?

Dziękuję:-)

OK, zbadam dokładnie ten pieniek, może dostrzegę jakieś istotne cechy :)

od sty.2007

4. Siedzuń na pniaku brzozowym, a zatem?
kora

Dzisiejsze oględziny połączone z próbą oderwania fragmentów na zewnętrznej powierzchni mocno spróchniałego pniaka zaowocowały uzyskaniem takiego oto fragmentu:

To chyba faktycznie wygląda jak kora sosnowa?

od paź.2007

5. Siedzuń na pniaku brzozowym, a zatem?

Na pewno nie jak brzozowa:-)

od lis.2006

6. Siedzuń na pniaku brzozowym, a zatem?

Wyraziłem swoją opinię na priva (więszy rozmiar zdjęć był pomocny)

Kora ze zmurszałego pnia sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris)

Ten charakterystyczny rdzawo-brunatny kolor spękań/przełamań warstw zmurszałej kory na to wskazuje

Jedyne mógłbym pomylić ją z korą innego iglastego drzewa, a mianowicie modrzewia, no ale siedziuń wszystko rozwiewa.

Nie spotkałem się jeszcze z informacją by był notowany z modrzewia (Larix sp.)

Według mnie to właśnie kora sosnowa.

Fajnie jakby jeszcze zerknął tu Piotrek Chachuła:-)

od paź.2007

7. Siedzuń na pniaku brzozowym, a zatem?

Basiu, a nie mówiłam?:-) Wiedza Marcina pod względem iglastych jest wręcz druzgocąca, z rodzaju: "Raaaaany... Muszę się tego nauczyć... Kiedyś może..." :)

od lis.2006

8. Siedzuń na pniaku brzozowym, a zatem?

Bez przesady:-)))

Taki mocny znowu nie jestem, to tylko kwestia amatorskiego samouctwa (zwiedzanie wielu kolekcji dendrologicznych w Polsce i za granicą) no i zapału kolekcjonerskiego i szkółkarskiego przed laty obcych florze polskiej gatunków drzew.

W szczegółach już nie jestem taki mocny, ale w razie problemów podpieram się "Dendrologią", a szczególnie książką "Drzewa i krzewy iglaste" Włodzimierza Senety.

Niestety, książki zostawiłem w Polsce i już takie pewności nie mam;-)

To wszystko:-)

od sty.2007

9. Siedzuń na pniaku brzozowym, a zatem?

Serdecznie dziękuję za pomoc, moja pierwsza opinia o pniaku była zgoła inna, a tu proszę - pniak sosnowy. Gdyby nie ten grzybek na pniaku nie dowiedziałabym się tylu nowych rzeczy:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji