bio-forum.pl

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) choroba owoców.

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) choroba owoców.

Chciałbym prosić o pomoc w określeniu choroby, która zaatakowała owoce pigwy w moim ogródku. Jeżeli jest to możliwe chciałbym poznać jej przyczyny i jak ją zwalczać. Pigwę uprawiam od ok 6 lat w tym roku po raz pierwszy dość obficie owocuje, ale kilka owoców w ostatnich dniach zostało zaatakowane przez nieznany mi grzyb. Moja pigwa ma owoce zbliżone kształtem do owoców jabłoni.

Na fotkach poniżej przedstawiam wygląd zaatakowanego owocu:

Fotki, które prezentuję poniżej przedstawiają moim zdaniem normalnie wyglądające owoce:

Wygląd owocującego drzewka pigwy przedstawiam na poniższej fotce:

Jeżeli ktoś z Państwa uprawia pigwę i może mi podpowiedzieć na temat o który pytam, będę bardzo wdzięczny. Ta choroba owoców pigwy pojawiła się po raz pierwszy. Czy jest możliwość zaatakowania owoców pigwy przez te same grzyby, które atakują owoce jabłoni, gruszy, śliwy?

od gru.2006

2. Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) choroba owoców.

Śliczna!!!!!

Jest to brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych powodowana przez grzyb Monilinia fructigena. Ten sam grzyb infekuje także gruszę, jabłoń ale i brzoskwinie i śliwy.

od paź.2007

3. Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) choroba owoców.

- Serdecznie dziękuję za bardzo szybkie wskazanie "intruza". Czy w okresie późnego lata jest jeszcze szansa na uratowanie od "zakażenia" pozostałych na drzewie owoców. Czy mogę prosić o wskazówki, jaki najskuteczniejszy środek w obecnej fazie wegetacji drzewa zastosować oraz jakie środki stosować zapobiegawczo i w jakim okresie.

od gru.2006

4. Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) choroba owoców.

Obecnie tylko zbiór porażonych owoców i mumii w zimie (czyli pozostałych zasuszonych "owoców")... W przyszłym sezonie można opryskiwać w fazie tzw. czerwcowego opadania zawiązków preparatem np. Score 250 EC

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji