bio-forum.pl

Lejkoporek olszowy (zębiak sinawy)?

bez logowania - można przeglądać
GRej114016

od lip.2005

1. Lejkoporek olszowy (zębiak sinawy)?
31.sie.08 23:04
Grażyna Domian
Gyrodon1
Gyrodon2

Przy brzegu jeziora, w pasie nadbrzeżnych olszyn z domieszką leszczyny znalazłam co najmniej kilkanaście takich grzybków w różnym wieku - od ledwie widocznych mikrusów po grzyby dojrzałe ale już mocno nadjedzone...

Gyrodon3
Gyrodon4

Jednego z nadjedzonych przekroiłam...

Czy dobrze myślę, że to Gyrodon lividus (lejkoporek olszowy - zębiak sinawy)?

od maj.2006

2. Lejkoporek olszowy (zębiak sinawy)?

Wygląda na to że to ten gatunek, jeśli chcesz być pewna przeciągnij palcem po hymenoforze - powinien sinieć

od lip.2005

3. Lejkoporek olszowy (zębiak sinawy)?
31.sie.08 23:18
Grażyna Domian

Sinieje:-) On ma tak charakterystyczne cechy, że chyba nie można go z niczym pomylić prawda?

od maj.2003

4. Lejkoporek olszowy (zębiak sinawy)?
1.wrz.08 09:00
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, to on, bardzo charakterystyczny i zawsze związany z olszą. kat. R na czerwonej (nie wiem dlaczego - według mnie tam gdzie olsza, tam i on (przeważnie);-) Ale w literaturze zaledwie około 10 współczesnych stanowisk.

od lip.2005

5. Lejkoporek olszowy (zębiak sinawy)?
1.wrz.08 19:44
Grażyna Domian

Dziękuję za potwierdzenie:-) Dla mnie to całkiem nowy gatunek no i u nas w Puszczy jeszcze dotąd nie był stwierdzony:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji