bio-forum.pl

Mała czubajka

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Mała czubajka
1
2
3
4
5

Grzyb znaleziony dziś w trawie, przy polnej drodze prowadzącej 100m do lasu. Wysokość 10cm, kapelusz 7cm. Trzon biały z zwisającym, małym pierścieniem. Zapach jak kania. Która to z czubajek?

od sie.2007

2. Mała czubajka

Nie ograniczałbym się tylko do Macrolepiota, to może też być coś z Lepiota albo Leucoagaricus. Jak na czubajkę to dość liche wymiary ma ten grzybek.

od maj.2003

3. Mała czubajka
1.wrz.08 08:20
Anna Kujawa "AniaK"

Grzybka nie znam, ale według obrazków w jednym z atlasów pasuje "jak ulał" Leucoagaricus cinerascens ciepłolubny, śródziemnomorski gatunek. Masz suszka?

od wrz.2006

4. Mała czubajka

Mam suszka. Nie wiem czemu do tej pory nie zauważyłem posta Ani:- (. Suszek już bez małego kawałka. Co zrobić z suszkiem?

od maj.2003

5. Mała czubajka
21.lis.08 22:39
Anna Kujawa "AniaK"

Podesłać - chociaż ja w tej chwili tak "zajechana", że tylko z doskoku zaglądam na forum:-)) I tęsknię do chwili z kawą poranną i czasem na "forumowanie". Więc suszek poleży, oj, poleży.

od wrz.2005

6. Mała czubajka

Odgrzebałem u Ani w zasobach pod biurkiem nieoznaczone suszki z bioforum z rodzajów mnie interesujących, więc sukcesywnie wątki będą wstawać z martwych.

To faktycznie Leucoagaricus cinerescens.

Czy mogę poprosić o dane do etykiety zielnikowej (data i miejsce zbioru, siedlisko).

od maj.2003

7. Mała czubajka
15.sie.10 21:08
Anna Kujawa "AniaK"

I ZA biurkiem. W efekcie teraz suszki są za biurkiem, pod biurkiem, pod drugim biurkiem i na półkach: D A tak ładnie były skompaktowane.....

od lip.2004

8. Mała czubajka

Czy pierwsze stwierdzenie Leucoagaricus cinerescens w Polsce?

Leucoagaricus cinerascens (Quél.) Bon & Boiffard (Lepiota cinerascens Quél.) nie mam w żadnym z naszych indeksów?

Czy aktualnie Leucoagaricus cinerascens (Leucoagaricus cinerascens sensu Reid (1989), auct. mult.) to Leucoagaricus carneifolius (Gillet) Wasser 1977?

Trochę tu nie mogę dojśc sedna w nazwach i datach.

Można prosic (jak będzie) o "upublicznienie" danych dotyczących miejsca, siedliska? Troszkę szerzej niż "... w trawie, przy polnej drodze prowadzącej 100m do lasu..."

od wrz.2006

9. Mała czubajka
1

29. 08. 2010. siedlisko

2
3
4
5
6

ok. 10m po lewej młode brzozy, dalej większe drzewo liściaste i "dzika grzusza",

kilka metrów wcześniej duże pnie - może starych topoli.

Dwa lata temu łąka była wcześniej skoszona, teraz gęsta trawa po kolana, grzybków nie znalazłem. Rok temu o podobnej porze chciałem sprawdzić stanowisko. Dokładnie w tym miejscu szukała grzybków kobieta, myślę że może być zbierany jako "kania".

od wrz.2005

10. Mała czubajka

Hmmm...., z taksonomią grzybów tak to już jest, że czasem nie wiadomo co jest synonimem czego... Oznaczany owocnik to, moim zdeniem, L. cinerescens (Quel) Bon & Boiffard w ujeciu które prezentowane jest w Fungi Europaei. Jest to, według Floga Agaricina Neerlandica, gatunek odmienny od L. carneifolius (L. leucothites v. carneifolius), choć ten takson bywa również prezentowany pod nazwą L. cinerescens (np.: w Fungi of Switzerland)... Tak czy siak, nowy dla PL.

Wiem co powie Darek Karasiński - wypożyczyć i zbadać typy: D

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji