bio-forum.pl

Biały porost na sosnowym igliwiu

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. Biały porost na sosnowym igliwiu
29.sie.08 19:59
Anna K.-G. "arachne"
a

Przypomina cetraria sp albo lobaria sp. Co to może być?

od gru.2007

2. Biały porost na sosnowym igliwiu

Z takich to słyszałem o Allocetraria nivalis (= Cetraria nivalis[atlas-roslin.pl]) oraz np. Cetrelia olivetorum. Ale jeszcze tego nie oglądałem na żywo, więc to tylko strzały.

Na glebie i igliwiu mogą rosnąć w pewnych warunkach również Hypogymnia physodes[grzyby.pl], Parmelia sulcata[grzyby.pl], Phaeophyscia orbicularis[grzyby.pl] i wiele innych, więc pospoliciuchy też bym radził wziąć pod uwagę. I potrzeba nieco przybliżenia. A z jakiego regionu Polski? Pozdrawiam!!!

od kwi.2007

3. Biały porost na sosnowym igliwiu
30.sie.08 19:05
Anna K.-G. "arachne"
g
h

Piotrze! Faktycznie porównałam ze zdjęciami i wygląda jak Cetraria nivalis :) Zdjęcie zrobione w Tatrach, nieopodal Kasprowego. Nie mogę podać więcej szczegółów niestety, bo to nie ja znalazłam ten okaz: ( Dziękuję za zainteresowanie i pomoc!

od gru.2007

4. Biały porost na sosnowym igliwiu

To że w górach to wystarczy. To powinno być to. O ile pamiętam to ten gatunek lubi surowy klimat.

Jak naprawię swój aparat to zamieszczę kilka zdjęć rarytasików, które ostatnio namierzyłem w terenie pod Warszawą. Niestety podczas 10dniowego obozu badawczego na północ od Suwałk, na jakim ostatnio byłem, nie zrobiłem ani jednego zdjęcia z powodu braku sprzętu: ( A naliczyłem około 60 łatwo odróżnialnych gatunków i wiele całkowicie zagadkowych.. Takie życie. Pozdrawiam!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji