Z takich to słyszałem o Allocetraria nivalis (= Cetraria nivalis[atlas-roslin.pl]) oraz np. Cetrelia olivetorum. Ale jeszcze tego nie oglądałem na żywo, więc to tylko strzały.
Na glebie i igliwiu mogą rosnąć w pewnych warunkach również Hypogymnia physodes[grzyby.pl], Parmelia sulcata[grzyby.pl], Phaeophyscia orbicularis[grzyby.pl] i wiele innych, więc pospoliciuchy też bym radził wziąć pod uwagę. I potrzeba nieco przybliżenia. A z jakiego regionu Polski? Pozdrawiam!!!
Piotrze! Faktycznie porównałam ze zdjęciami i wygląda jak Cetraria nivalis :) Zdjęcie zrobione w Tatrach, nieopodal Kasprowego. Nie mogę podać więcej szczegółów niestety, bo to nie ja znalazłam ten okaz: ( Dziękuję za zainteresowanie i pomoc!
To że w górach to wystarczy. To powinno być to. O ile pamiętam to ten gatunek lubi surowy klimat.
Jak naprawię swój aparat to zamieszczę kilka zdjęć rarytasików, które ostatnio namierzyłem w terenie pod Warszawą. Niestety podczas 10dniowego obozu badawczego na północ od Suwałk, na jakim ostatnio byłem, nie zrobiłem ani jednego zdjęcia z powodu braku sprzętu: ( A naliczyłem około 60 łatwo odróżnialnych gatunków i wiele całkowicie zagadkowych.. Takie życie. Pozdrawiam!