bio-forum.pl

Sierpień 2004 Kaszuby

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Sierpień 2004 Kaszuby

Na Pomorzu nastąpił szok termiczny temperatura skoczyła z 16-30st. C. W takim upale chodzi się tragicznie i do tego jest sucho, co nieznaczy że nie ma grzybów. Jest multum pieprzników nie tylko w lesie ale i przy szosie-aż żółto.

Wybraliśmy się wiec na zwiady w ciemne, mieszane i bardzo wilgotne lasy w okolicy Dziemian. Oto co nam się ukazało:

Starczy fotek. TO SĄ PIERWSZE W TYM ROKU ZDROWE BOROWIKI RAZEM 17SZT. Są też kożlaczki i pierwsze podgrzybki

Znależliśmy też inne ciekawe grzybki ale to inny wątek na forum.

od gru.2003

2. Sierpień 2004 Kaszuby

A u nas rosną takie okazy purchawic i pieczarek a do lasu 200m. Rośnie ich sporo ale większość jest skopana i zdeptana. Widocznie komuś przeszkadzają. Ta purchawa ma tyle obwodu co ja w pasie - 70cm.

od kwi.2004

3. Sierpień 2004 Kaszuby

Jeszcze nigdy nie widziałam takiej ogromnej purchawy!

Największa była purchawica olbrzymia - około 18 cm średnicy.

od sie.2002

4. Sierpień 2004 Kaszuby
10.sie.04 19:05
"pimpek"

Mirki... ona jest śliczna (purchawa). Po co ją zerwałeś? Coś z niej zrobisz, czy tylko dla foto?

od gru.2003

5. Sierpień 2004 Kaszuby

Zawiozłem ją na działkę za Gdańsk myślę że za rok urosną tam takie purchawy. W tym miejscu żle kończą jak pisałem.

od kwi.2004

6. Sierpień 2004 Kaszuby

Koniecznie pamiętaj, żebyś nam za rok, dwa... napisal, jak powiódł się eksperyment.

od gru.2003

7. Sierpień 2004 Kaszuby

Robiłem już takie eksperymenty. Rozsypywałem różne grzyby bądż ich resztki pod moimi świerkami, modrzewiami, brzózkami. Wyrosły! Maślaki żółte i zwyczajne oraz nieliczne podgrzybki. Liczyłem na jakiegoś kożlaczka ale niestety... Maślaki zwyczajne pojawiły się po roku a żółte po 2 latach.

od sie.2002

8. Sierpień 2004 Kaszuby
10.sie.04 21:48
"pimpek"

Ja na ogrodzie wychodowałem sobie maślaki żółte. Też zajęło mi to dwa lata i w tym roku mam owocniki.

Teściu w Domaszkowie bez problemu rozsiewa u siebie koźlarze babki a znajomy w Sokolcu smardze.

Już nie pamiętam kto, ale ktoś ze znajomych ma rydze i ja usilnie tez nad nimi pracuję :)

od gru.2003

9. Sierpień 2004 Kaszuby

Na Kaszubach zdrowo popadało i jest 30st. C Jutro, a właściwie dziś musimy to wykorzystać. Niech tylko zacznie świtać...

od sie.2002

10. Sierpień 2004 Kaszuby
21.sie.04 11:23
"pimpek"

............ i?

od gru.2003

11. Sierpień 2004 Kaszuby

i.... zdążyliśy umknąć przed ulewą. Mimo że mokro i ciepło nie jest zbyt dużo grzybów-z wyjątkiem kurek, których jak w zeszłym roku jest multum.

Zastanawia mnie brak koźlarzy krawców. Trafiają się po jednej, dwie sztuki. W zeszłym roku o tej porze był totalny wysyp. Dla mnie zawsze wyznacznikiem były pojawiające się masowo sitaki. Były sitaki - były kozaki. A teraz zero sitaków. Może mają jakiś związek ze sobą te grzyby.

Ostatnio udało się nam znależć kilkanaście prawdziwków zdrowych, dziś wszystkie robaczywe. Nie ma też podgrzybków. Myślę, że to cisza przed burzą.

Ogólnie nie mamy za wiele zebranych grzybków, a gatunkowo to:

kurki, kożlaki czerwone, pomarańczowe, kilka zielonych, babki, zajączki.

od sie.2002

12. Sierpień 2004 Kaszuby
23.sie.04 10:50
"pimpek"

sitaki to po Waszemu....?

od gru.2003

13. Sierpień 2004 Kaszuby

To takie coś.

od sie.2002

14. Sierpień 2004 Kaszuby
23.sie.04 18:05
"pimpek"

od kwi.2004

15. Sierpień 2004 Kaszuby

Tak.

od gru.2003

16. Sierpień 2004 Kaszuby

W końcu po 4 dniach pojawił się internet bo po obfitych burzach w Gdańsku wszystko szwankowało z wyjątkiem grzybów, które są, są, są aż miło.

Byliśmy w sobotę było przepięknie po 1 godzinie - kosz koźlarzy. Kurek full, nie pamiętam sezonu aby tak długo rosły tak obficie pieprzniki. Prawdziwki są niestety znów robaczywe (jakaś plaga). Totalny wysyp maślaków piękne, małe zdrowe, wystarczy pół godziny w zagajniku i masz kosz. No i fantastyczny kaszubski mikroklimat, który nie panuje w żadnym innym regionie Polski.

od wrz.2010

17. Sierpień 2004 Kaszuby
4.wrz.04 10:44
michal jachu "yachoo"

Wg mnie sitaki to nic innego

jak Maślak sitarz

grzyby.pl

od kwi.2004

18. Sierpień 2004 Kaszuby
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji