Z dzisiejszej przejażdżki na trasie ze Środy Wlkp do Gniezna. Na przydrożu drogi asfaltowej, na próchniejącym pniaku po ściętym przydrożnym drzewie liściastym (po przeciwnej stronie drogi rosną jesiony). Komplet zdjęć pokaże cechy owocników, mój typ Lentinus tigrinus, ale czy się nie mylę?
Dwie wiązki wyrastały bezpośrednio przy pniaku, a jedna (przezentowana "wiązka starszych owocników") ok. 80 cm od pniaka, ale być może na korzeniach...
Tak
Dzięki! Zatem już wiem, co mam robić - zgłaszać:-)))
a ja swojego nie zglosilem - co za szkoda - a w Warszawie - i to niedaleko mojego domku - to tu, to tam - wiele jest rzadkich grzybów do zgłoszenia -
A kiedy go znalazłeś? W tym roku, czy wcześniej? Nie masz suszka? A może w tym roku nadal rośnie i możesz eksykat pobrać? Nota bene, ten gatunek Ania nadal przyjmuje do rejestru, on nie należy do tej grupy, które przestają być przyjmowane, bo już wiele ich stanowisk zostało zgłoszonych :)
A jeśli masz tylko fotografie, to jest jeszcze możliwość zgłosić na podstawie dokumentacji fotograficznej - takie zgłoszenia są wówczas kierowane do takiego specjalnego działu zgłoszeń na podstawie tylko fotograficznej dokumentacji :)
Warunkiem jest, że fotografie muszą ukazywać cechy diagnostyczne.
(wypowiedź edytowana przez topazzz 01. września. 2008)
co najsmieszniejsze zimą - jak zbierałem zimówki - w łęgach nadwiślańskich w Warszawie
Każda pora dobra na znajdowanie rzadkich grzybków:-)
Już mnie ciekawi, co to były za gatunki:-)
moje były takie - w listopadzie - [bf#136071] w porze zimówkowych dożynek
Bardzo dobrze się miał Twój Lentinus tigrinus, śliczny! Wart zgłoszenia i ze względu na gatunek, i na urodę:-)))