bio-forum.pl

Brzoza z szarą korą

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od lis.2006

1. Brzoza z szarą korą
01 Betula sp. - siedlisko

Podręcznik do dendrologii zostawiłem w Polsce i nie potrafię jej oznaczyć. Drzewo wydaje się być w wielu angielskich lasach pospolite.

02a Betula sp. - charakterystycznie wyrastające gałęzie z pnia////bffot 193398 jpg 20 753 335 140 62 02b Betula sp. - charakterystycznie wyrastające gałęzie z pnia

01 Siedlisko: średnio wilgotne, szczytowa partia wyżynnego płaskowyżu na podłożu piaskowcowym

03 Betula sp. - kora

02 Charakterystycznie wyrastające po kątem ostrym gałęzie z pnia (po kilka). Nie spotkałem tej cechy u brzozy brodawkowatej - Betula pendula

04 Betula sp. - gałązki

03 Kora u podstawy pnia

05 Betula sp. - owocostan

04 Gałązki

06 Betula sp. - liście

05 Owocostany

06 Liście wydające się nieco drobniejsze niż u brzozy brodawkowatej, ale być może to takie moje wrażenie. Nie mam niestety liści by sobie porównać.

Zwyczajnie nie wiem i pytam. Nigdy widziałem tej brzozy w Polsce.

Informacja potrzebna mi jest do określenia partnera mikoryzowego kilku gatunków grzybów (Leccinum sp., Boletus sp. i Amanita crocea), które pod nią znalazłem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Grzybiorz

(wypowiedź edytowana przez grzybiorz 26. sierpnia. 2008)

od sie.2008

2. Brzoza z szarą korą

Wydaje mi się, że to Brzoza omszona (Betula pubescens).

od lis.2006

3. Brzoza z szarą korą

Dzięki Dariusz. Bardzo mi pomogłeś!

Charakterystyczna szara kora może na to wskazywać, w przeciwieństwie do białej i podzielonej na prawie czarne rombowate płytki brzozy brodawkowatej.

Do sprawdzenia pozostają mi inne charakterystyczne cechy dla omszonej by się upewnić do niej. O tym najwcześniej za tydzień.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji