bio-forum.pl

Brodaczki z Wdzydzkiego PK.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Brodaczki z Wdzydzkiego PK.
siedlisko
brodaczka 1
brodaczka 2
brodaczka 3

W takim oto krajobrazie (fotka 1), na jednej ze środkowych brzóz, przy okazji obserwacji rosnącego na niej włóknouszka ukośnego (będzie zgłoszony :) ujrzałam.... brodaczki! Oto one na kolejnych fotkach. Szkoda, że nie mam punktu odniesienia do ich rozmiarów, pamiętam, że miały po kilka do +/- 8 cm długości.

Ciekawe, jaki to gatunek.

Niestety to były ostatnie chwile przed wyjazdem i nie mogłam więcej czasu poświęcić im i szerzej temu stanowisku. Tyle tylko, że trafię tam bez pudła, posiadając współrzędne N i E:-)))

od paź.2005

2. Brodaczki z Wdzydzkiego PK.

Mała poprawka - to są włostki (Bryoria[grzyby.pl]), brodaczki są zielonkawe. Nie umniejsza to faktu, że to rzeczywiście wspaniałe okazy. Gratuluję znaleziska.

od sty.2007

3. Brodaczki z Wdzydzkiego PK.

Wojtku, dziękuję za sprostowanie mojego błędu, zatem wciąż jeszcze czekam, by ujrzeć brodaczki, kiedyś to na pewno nastąpi - to tylko kwestia czasu... :)

od gru.2006

4. Brodaczki z Wdzydzkiego PK.

Wygląda jak Bryoria[grzyby.pl] crispa.

od gru.2006

5. Brodaczki z Wdzydzkiego PK.

Wygląda jak Bryoria[grzyby.pl] crispa.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji