bio-forum.pl

Jak wygląda bedłka?

bez logowania - można przeglądać
humor

od maj.2002

1. Jak wygląda bedłka?
6.sie.04 11:52
Renata Saja "Samre"

Kiedy byłam dzieckiem tej nazwy grzyba używał mój tato (bedłuszka, bedka).

Nigdy nie udało mi się zobaczyć jak on wygląda.

Ponoć był bardzo smaczny.

Mama wszystkie grzyby "z blaszkami" poza kurkami i rydzami wyrzucała do kosza. Ojciec dlatego ich nigdy nie zbierał.

Czy ktoś z Was może mnie "oświecić" w tej materii?

od sie.2002

2. Jak wygląda bedłka?
6.sie.04 12:27
"pimpek"

Renata! Bedka (bedłka) to gołąbek.

Poczytaj sobie tutaj: [bf#1571]

pozdrawiam

od maj.2002

3. Jak wygląda bedłka?
6.sie.04 12:42
Renata Saja "Samre"

Dziękuję Piotrze!

O ile dobrze zrozumiałam, to każdy gołąbek (jadalny), to bedłka? I tu mam problem. Ojciec miał chyba na myśli, któryś z gatunków gołąbka, bo o gołąbkach jako takich też słyszałam w jego grzybowych opowieściach.

od sie.2002

4. Jak wygląda bedłka?
6.sie.04 21:21
"pimpek"

Mój Dziadzio (pochodzi z Dobrzeszowa - z okolic Kielc) na gołąbki mówił bedki. O ile pamiętam (miałem może pięć latek jak już z nim zbierałem bedki) miał na myśli głównie grzyby.pl którego i ja chyba do dzisiaj cenię najbardziej (młode okrągłe owocniki do słoiczków z octem, hej Jola!). Z czasów nauki u Niego pamiętam, że nie zbierał żadnych gołąbków o kolorze czerwonym :)

Np. w gwarze łódzkiej cyt. "betka, betki - (od bedłki) małe grzyby, nie prawdziwki, sprzedawane na miseczki" (pl.wikipedia.org

Za to w gwarze mazurskiej: bedłki-grzyby nieprawdziwe (republika.pl

Natomiast Ewa [bf#551] na wszystkie gołąbki różnego koloru mówi bedłki.

Tak więc ciężko przewidzieć, czy mówiąc BEDŁKA miał na myśli jakiś konkretny grzyb....

(wiadomość edytowana przez pimpek 06. Sierpień. 2004)

od maj.2002

5. Jak wygląda bedłka?
6.sie.04 21:52
Renata Saja "Samre"

Piotrze!

To jest chyba to. Mój Tato też pochodził z dawnego województwa kieleckiego ( okolice Odrowąża) zatem bedłką jest ten sam gołąbek, o którym pisałeś. Szkoda, że po Mamie pozostał mi strach przed ich zbieraniem. Przydałoby się jakieś praktyczne szkolenie :)

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

od sie.2002

6. Jak wygląda bedłka?
6.sie.04 21:59
"pimpek"

Ranato,

z gołąbkami jest dość łatwa sprawa i jest to ładnie opisane w pierwszym linku do którego dałem Ci adres.

Poza tym bycie na tutejszym forum ma pewną OGROMNĄ zaletę - jeśli podczas grzybobrania nazbierasz nawet i dwadzieścia rodzajów gołąbków to jeśli wyświetlisz nam tutaj ich zdjęcia lub skany - na pewno o każdym z nich dostaniesz od kogoś z nas opinię, przepis, historyjkę, nazwę, opis i co dusza zapragnie!

Spróbuj - co szkodzi? :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji