bio-forum.pl

Świerk o zwisających gałęziach - jak to odmiana?

bez logowania - można przeglądać

od sie.2007

1. Świerk o zwisających gałęziach - jak to odmiana?
18.sie.08 19:10
Miłosz Górecki "mgor"

Jaka odmiana świerka jest na zdjęciu?

(sfotografowany w parku przy ul. Lindley'a w Warszawie)

Chce takie posadzić w swoim ogrodzie, ale nie wiem, czego szukać w szkółkach.

Swierk

Strzałka pokazuje drzewo, o które chodzi.

od sie.2007

2. Świerk o zwisających gałęziach - jak to odmiana?

To chyba niedokładnie ten, ale może! pod wskazanym adresem "" jest wadliwy obrazek!

(Picea pungens 'Glauca Pendula')? Podobny: Picea pungens 'Shilo Weeping'

A jeśli mógłby być bardziej w zieleni to: Picea omorica 'Pendula', Picea abies 'Inversa' (ale trzeba go prowadzić do góry), Picea abies 'Frohmburg' (to samo "ale"), ew. Picea breweriana i Juniperus rigida, oba wiszące, zielone, trochę szersze od wczęsniej wymienionych.

od sie.2007

3. Świerk o zwisających gałęziach - jak to odmiana?
23.sie.08 10:41
Miłosz Górecki "mgor"

Wlasnie podejrzewam, ze to P. omorica 'Pendula', ale nie jestem pewien. Co masz na mysli piszac "jesli mógłby być bardziej w zieleni"?

Mnie generalnie chodzi o drzewo ciemnozielone i wysokie, wiec P. abies 'Inversa' i 'Frohmburg' odpadaja, bo za niskie...

od sie.2007

4. Świerk o zwisających gałęziach - jak to odmiana?
23.sie.08 10:44
Miłosz Górecki "mgor"

... ciemnozielone, wysokie i z opadajacymi gałęziami ("zmokła kura") o waskiej srednicy korony.

od maj.2009

5. Świerk o zwisających gałęziach - jak to odmiana?
27.sie.09 07:17
Adam Rybarczyk "rybozo"

Pungens w zagęszczeniu przyjmuje formy dziwaczne. Ale pendula to nie jest; świadczy o tym jego top.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji