bio-forum.pl

Czy to Phallus impudicus?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Czy to Phallus impudicus?
owocnik
owocnik2
góra owocnika

Bo ma charakterystyczną "luźną sukienkę" (to takie moje skojarzenie podczas oglądania cech makro owocnika), charakterystyczny jakby gnilny zapach, ale niezbyt intensywny, wyczuwalny, gdy zbliżyłam nos do owocnika, zwabia muchy, chociaż jedna z nich przez chwilę przysiadła na obiektywie mojego aparatu, zamiast na owocniku, ale zaraz wróciła na owocnik;)

Na podstawie powyższego oraz poniższych zdjęć prezentujących grzybka mam pytanie jak w tytule. Czy dobrze oznaczyłam gatunek?

Za owocnikiem purchawica olbrzymia (HURRA!!!) tegoroczne dwa owocniki! Wczoraj oglądałam je pierwszy raz i tego domniemanego Phallus sp. nie było? Nie zauważyłam? Dziś od razu wpadł mi w oko!

od maj.2006

2. Czy to Phallus impudicus?

tak

od sty.2007

3. Czy to Phallus impudicus?

Poczytałam i wszystko jasne, poprzedniego dnia to on musiał być w fazie "jaja", ciekawe ile czasu minimum potrzebują muchy na wyjedzenie masy zarodnikonośnej (oczywiście zależy, ile się zleci much;) bo mój miał już wczoraj niemal kompletnie wyjedzoną masę, stąd może niezbyt intensywny ten charakterystyczny zapach.

Fascynujące grzybki :) chociaż wśród roślin też są gatunki, które przywabiają charakterystycznym zapachem padlinożerne owady.

od gru.2005

4. Czy to Phallus impudicus?

fascynujace - pieknie rosna z jajka, nawet jesli to jajko przynioslo sie do domu

tu mam taki zmontowany gifik z rozwoju sromotnika fiołkowego którego duże stanowisko znam z Warszawy.

Gifik zmontowany jest z 4 zdjec zrobionych ze statywu mniej wiecej co pol godziny, on naprawde szybko rosnie

od sty.2007

5. Czy to Phallus impudicus?

Dzięki :) SUPER!

od sty.2007

6. Czy to Phallus impudicus?

Informacja z wczorajszego popołudnia: próba ponownych obserwacji owocnika Phallus Impudicus spaliła na panewce, ktoś mi go podprowadził: (, może teraz suszy grzybka do swojego zielnika, a mnie zostało jajo w ziemi... Cóż, grzyby w wielkim mieście, nie należą tylko do mnie...;)

A grzybki Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego czekają...:-)))

od sty.2007

7. Czy to Phallus impudicus?

Jeszcze tylko dygresja na temat dwóch owocników purchawicy olbrzymiej widocznych w tle na drugiej fotce - dziś już sypią:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji