bio-forum.pl

Fuligo septica

bez logowania - można przeglądać

od lip.2008

1. Fuligo septica
01

Wczoraj w parku mieszanym na starym rozkładającym się drewnie śliczny młody duży okaz.

02

tak wyglada z bliska

03

a tutaj zaobserwowałem ciekawe zjawisko. Kuleczka większa pękła a z niej wypłynęła druga mniejsza. Niestety nie zdążyłem zrobić samego pęknięcia choć to zdążyłem zaobserwować.

od lis.2005

2. Fuligo septica

Przyglądałem się przez dłuższy czas Twoim zdjęciom i porównywałem ze swoimi i myślę, że to niekoniecznie musi być śluźnia F. septika, co sugerowałby ten intensywnie żółty kolor. W podobnym kolorze jest również śluźnia Arcyria nutans, czy np. Badhamia utricularis. Na tym etapie oznaczanie jest zawsze wątpliwe...

od lip.2008

3. Fuligo septica

to pewnie muszę tam gnać i robić jutro nastepne fotki?

od lip.2008

4. Fuligo septica
01

niestety burza mnie przegoniła ale kilka fotek zrobiłem. Sluzek nadal rośnie

01

i raczej nie jest to Fuligo septica

jutro nowe fotki zapraszam

od lis.2005

5. Fuligo septica

Być może deszcze "roztrzepały" śluźnię, stąd tyle niepewności, ale fotki są super!!!...

od lip.2008

6. Fuligo septica
031
033
034

Niestety deszcz zrobił swoje

od lis.2005

7. Fuligo septica

No, na tych zdjęciach widać już wyraźnie budowanie wapniczek... To chyba będzie F. septica

od lip.2008

8. Fuligo septica
041

A tak to się skończyło. Odkrojony kawałek pokazał takie wnętrze.

od lis.2005

9. Fuligo septica
11.sie.08 10:56
Marek Ciszewski "grant"

Zrobiłeś świetny serial... gratulacje...

od lip.2008

10. Fuligo septica

może jeszcze jedną dołączę, jak zacznie się sypać

od lip.2008

11. Fuligo septica
501
502

już tylko proszek pozostał

od wrz.2004

12. Fuligo septica

Super! To są dokładnie takie same rzeczy, jakie obserwujemy w laboratorium! Nie udało nam się znaleźć jak na razie sensownego wyjaśnienia powstawania tych "kuleczek", mamy kilka pomysłów. Natomiast zmiana koloru barwnika z żółtego na czerwony ma prawie na pewno związek z działalnością jakiegoś enzymu - np. oksygenazy fenolowej i zachodzi tylko gdy plazmodium/formująca się zarodnia ulegnie mechanicznemu uszkodzeniu.

od lip.2008

13. Fuligo septica

Wyskakujące kuleczki sprawiały wrażenie że śluzowiec puchnie-rośnie jak na drożdżach. Następnego dnia było go faktycznie 30-40% więcej. Było widać, że te bałwanki opanowały większość powierzchni.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji