bio-forum.pl

Pitaja

bez logowania - można przeglądać

od sie.2008

zakupiłem owoc pitaji posadziłem ja w krysztale wodnym narazie wszystko ok tylko nie wiem jak sie ją zajmować w jakiej temp. ja trzymać jak podlewać jakiej ziemi potrzebuje,

od paź.2007

Ja posiałem w zwykłej ziemi uniwersalnej na razie potem przesadzę do ziemi do kaktusów, a jak podrośnie to dodam podporę- Hylocereus undatus to epifit.

od sie.2008

dzięki

od cze.2008

4. Pitaja

Czy udało się już komuś wyhodować ową Pitaje? Czy większe prawdopodobieństwo zakiełkowania tej rośliny, znajduje się w krysztale wodnym czy raczej bezpośrednio w ziemi?

od lis.2005

5. Pitaja

Kryształ wodny nie do wszystkiego się nadaje. Można jednak spróbować doprowadzić do kiełkowania, wkładając nasiona niezbyt głęboko tą częścią, w której spodziewamy się, że wypuści korzenie, pozostawiając górną część tak, aby miała dostęp powietrza, a całość przykrywając np. szkiełkiem... i cierpliwie czekamy...

Pamiętać jednak trzeba, że roślina jest przystosowana, do życia w suchym, tropikalnym klimacie...

Osobiście nie hodowałem tej rośliny, a wiedzę o niej mam wyłącznie z literatury...

od paź.2007

Mi pitahaja wyrosła na zwykłej ziemi z domieszką piasku (1: 1). Na kiełkowanie czekałem 5 dni. Teraz kaktusy mają 3 cm wysokości i nie sprawiają problemów. Kryształ wodny w tym przypadku jest raczej zbędny.

od cze.2008

7. Pitaja
17.mar.09 11:09
Dariusz Wolak "eurodwd"
pitaja

Witam ponownie.

Pitaja zakiełkowała mi również, kaktusiki miały po 3-4 cm i swoim wyglądem w życiu bym nie podejrzewał że to właśnie są kaktusy. Niestety wszystkie mi umarły w ciągu miesiąca po wschodzie. I nie wiem co może być tego przyczyną... Może poradzicie jak następnym razem mam się opiekować swoimi roślinkami?

od mar.2007

8. Pitaja
17.mar.09 16:28
Radek "radi_EwYZ"

Przyczyną może być zbyt żyzne podłoże i zbyt mała ilość światła (wyciagnięte łodyżki roślinek). Proponuję na przyszłość posiać w podłożu w składzie: 2 części piasku i 1 część ziemi torfowej. Ja mam również posianą pithaye w takiej mieszance i są choć małe to bardzo "grubiutkie" i wypuszczają ze środka liścieni włoski i małą część liścia/pędu.

od cze.2008

9. Pitaja
26.wrz.09 20:25
Dariusz Wolak "eurodwd"
pitaja

Oto moja pitaja posadzona na początku tego roku. Jako jedna z nielicznych moich roślinek wygląda zadowalająco :)

od cze.2008

10. Pitaja
pitaja

Moja pitaja dalej elegancko rośnie. Ale co mnie ciekawi to fakt, że wypuściła nowe jakby to powiedzieć "korzenie czepne" czy coś podobnego do tego. Czy ktoś z was spotkał się z podobnym zjawiskiem? Podsyłam zdjęcie

od sie.2008

11. Pitaja

Masz moze jakieś nowe zdjęcia??

od cze.2008

12. Pitaja
pitaja

Jasna sprawa moja pitaja, zdjęcie zrobione jakieś 10 min temu. Ciągle ślicznie wygląda. Najlepsze w niej jest to że za pomocą korzeni powietrznych (widać na zdięciu) można ją bezproblemowo rozsadzać do nowych doniczek. Jeżeli jest ktoś zainteresowany szczepkami pitaji to proszę pisać euro.dwd@wp.pl[mailto:euro.dwd@wp.pl]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji