Witam. Zastanawiałem sie ostatnio nad możliwością uzyskania owocników buławinki czerwonej ze sporyszu, w warunkach domowych. Na początek chciałem zapytać czy jest to możliwe i czy ktoś z Państwa już to robił. Pozdrawiam.
Jest to możliwe, przy czym trzeba trochę pokombinować - przetrzymać przez jesień, potem przezimować w lodówce i na wiosnę zacząć podlewać. Nie próbowałem, ale podobno działa.
Dziękuję za odpowiedź. Czy hodowlę prowadzi się na jakimś specjalnym podłożu?
I czy można takie owocniki zakonserwować na mokro, np. w etanolu?
(wypowiedź edytowana przez tomasz_lipszyc 01. sierpnia. 2008)
Nie potrzeba specjalnego podłoża, grzyb niemal wszystko czego potrzebuje do rozwoju ma zmagazynowane w sklerocie.
Można konserwować na mokro, ale zasadniczo grzyby z tej rodziny tworzą twarde podkładki, które niewiele się zmieniają po wysuszeniu.
Dziękuję za pomoc.