bio-forum.pl

Zamszowy na pniaku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2008

1. Zamszowy na pniaku
28.lip.08 11:52
P.K. "pietrek_qPV7"

Witam,

grzyb znaleziony jakies 2-3 tygodnie temu. Las mieszany z przewagą buka. Okolice wyeksploatowanego kamieniołomu. Rósł na spruchniałym pniaku - trudno powiedzieć "czyj" to był pniak. Kapelusz z wierzchu suchy, w dotyku aksamitny. Zapach - charakterystyczny - bardzo przypomina opieńki (jakby mi ktoś oczy zawiązał i dał do powąchania, to powiedział bym, że to opieńka).

pozdrawiam,

Piotrek

od paź.2007

od cze.2008

3. Zamszowy na pniaku
28.lip.08 23:14
P.K. "pietrek_qPV7"

Dzięki!

Częsty jest to grzyb? Czy może dość zmienny w wyglądzie (patrząc na grzyby. pl jakoś inaczej wyglądają)? Powiem szczerze, że jeśli go widuję to tylko w jednym miejscu, na tym samym pniaku od chyba 3 lat. W innych miejscach go nie widziałem, albo znajdowane w innych miejscach zbyt się różniły, bym uznał, że to te same.

pozdrawiam,

Piotrek

od paź.2007

4. Zamszowy na pniaku
1
2

W mojej okolicy do rzadkich nie należy, spotykam go na pniakach sosnowych w różnym stopniu rozkładu. Wyjątek stanowi jedno stanowisko na robinii.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji