bio-forum.pl

Ciekawy Bryoscyphus (Hymenoscyphus) - na razie bez nazwy (PP20080726-002)

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Ciekawy Bryoscyphus (Hymenoscyphus) - na razie bez nazwy (PP20080726-002)
28.lip.08 11:04
"pimpek"

Cześć,

na TYM MCHU: [bf#185237] znalazłem ciekawego bryofilnego (muscicolous) Hymenoscyphusa. Jest on na pewno pokrewny gatunkom Bryoscyphus dicrani (Ade & Höhn.) Spooner (1984) (IKI- ss. Baral 2005) oraz Hymenoscyphus rhytidiadelphi Svrček (1978) (IKI+bb ss. Baral 2005) ale ze względu na wielkość owocników oraz wielkość i kształt zarodników - jest to na pewno inny gatunek.

Ważne jest poznanie substratu - mam nadzieję, że w linku który dałem (dział ROŚLINY) ktoś mi pomoże. Zalinkuję ten wątek równiez i tam, bo być może ktoś z naszych bryologów zna ten gatunek Hymenoscyphusa.

od sie.2002

2. Ciekawy Bryoscyphus (Hymenoscyphus) - na razie bez nazwy (PP20080726-002)
28.lip.08 11:37
"pimpek"
1

Makro:

2

Apotecjum:

4

Hymenium:

3

Zarodniki:

Mam taki opis: c. a. 20 apos. (0, 2 - 0, 35mm), bardzo mały trzonek, wiele owocników cupulate. Asci lekko IKI+bb, Hymenoscyphus type, CRZS+

Sp. 7, 8-10, 1 x 5, 2-6, 5um (mature, free),? ciborioid, 1celled, OCI 3-4.

Ect. exc. hyaline, with stark refr+ VBs (brown ist a result of oxydation), VBs in Paraphyses.

od sie.2002

3. Ciekawy Bryoscyphus (Hymenoscyphus) - na razie bez nazwy (PP20080726-002)
28.lip.08 15:47
"pimpek"

Mam dostęp do opisów i mikrocech w kluczach +/- podobnych:

- Hymenoscyphus subcarneus

- Hymenoscyphus "Itzerott"

- Bryoscyphus dicrani

- Hymenoscyphus "Dichodontium"

- Bryoscyphus marchantiae

- Hymenoscyphus atromarginatus

- Hymenoscyphus phascoides

- Hymenoscyphus rhytidiadelphi

- "Helotium" phascoides

- Muscicola dubia

- "Dasyscypha" polytrichi

i to nie jest żaden z nich: (

Gdyby to było w jakiś dziwnych warunkach atmosferycznych (np. susza) lub byłaby to wczesna wiosna lub późna jesień już po przymrozkach - można by było się doszukiwać zdeformowanych zarodników, ale nic z tego - warunki idealne, zacieniony pniak, wilgotny mech.....

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji