Cześć,
na TYM MCHU: [bf#185237] znalazłem ciekawego bryofilnego (muscicolous) Hymenoscyphusa. Jest on na pewno pokrewny gatunkom Bryoscyphus dicrani (Ade & Höhn.) Spooner (1984) (IKI- ss. Baral 2005) oraz Hymenoscyphus rhytidiadelphi Svrček (1978) (IKI+bb ss. Baral 2005) ale ze względu na wielkość owocników oraz wielkość i kształt zarodników - jest to na pewno inny gatunek.
Ważne jest poznanie substratu - mam nadzieję, że w linku który dałem (dział ROŚLINY) ktoś mi pomoże. Zalinkuję ten wątek równiez i tam, bo być może ktoś z naszych bryologów zna ten gatunek Hymenoscyphusa.
Mam taki opis: c. a. 20 apos. (0, 2 - 0, 35mm), bardzo mały trzonek, wiele owocników cupulate. Asci lekko IKI+bb, Hymenoscyphus type, CRZS+
Sp. 7, 8-10, 1 x 5, 2-6, 5um (mature, free),? ciborioid, 1celled, OCI 3-4.
Ect. exc. hyaline, with stark refr+ VBs (brown ist a result of oxydation), VBs in Paraphyses.
Mam dostęp do opisów i mikrocech w kluczach +/- podobnych:
- Hymenoscyphus "Itzerott"
- Hymenoscyphus "Dichodontium"
- Hymenoscyphus atromarginatus
- Hymenoscyphus phascoides
- Hymenoscyphus rhytidiadelphi
- "Helotium" phascoides
- Muscicola dubia
- "Dasyscypha" polytrichi
i to nie jest żaden z nich: (
Gdyby to było w jakiś dziwnych warunkach atmosferycznych (np. susza) lub byłaby to wczesna wiosna lub późna jesień już po przymrozkach - można by było się doszukiwać zdeformowanych zarodników, ale nic z tego - warunki idealne, zacieniony pniak, wilgotny mech.....