bio-forum.pl

Gołąbek czy nie?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Gołąbek czy nie?
1
2

Kapelusz 5-6cm, brązowy, matowy. Smak bardzo słaby, łagodny. Blaszki jakieś nie "gołąbkowe" grubsze, rzadsze, jasnooliwkowe. Po dłuższej chwili (po przyniesieniu do domu) w miejscach uszkodzeń czerniał.

od kwi.2004

2. Gołąbek czy nie?

od razu czerniał czy najpierw przebarwiał się na różowo?

od sie.2007

3. Gołąbek czy nie?

Może to jest młody okaz Russula adusta? Choć to bardziej pytanie, niż sugestia.;]

od wrz.2006

4. Gołąbek czy nie?

Różowych przebarwień nie zauważyłem, ale to wcale nie oznacza, że ich nie było.

Napisz proszę co masz na myśli, to poczytam opisy i następnym razem przyjżę się uważniej.

od wrz.2006

5. Gołąbek czy nie?

W kluczu, który prowadzi do Russula adusta jest napisane powierzchnia kapelusza błyszcząca, ten był w/g mnie matowy.

od sie.2007

6. Gołąbek czy nie?

Nie mam zamiaru bronić tezy, że to R. adusta. Cały mój strzał opierał się na następujących przesłankach:

- 'ogólna' barwa osobnika

- wygląd blaszek

- łagodny smak

- napisałeś, ze uszkodzony miąższ z czasem ciemniał (bez żadnych barw pośrednich)

i tyle.

Nie da się ukryć, że okaz na zdjęciu ma matową skórkę kapelusza.

Nie czuję się silny w gołąbkach z sekcji Compactae. Ale Twój grzyb mnie intryguje, więc przyłączyłem się w miarę możliwości do dyskusji.

od wrz.2006

7. Gołąbek czy nie?

Tak jak ja nie mam zamiaru się upierać, że to nie jest r. adusta :). Fajnie, że się przyłączyłeś, i przyłączaj się częściej :).

od kwi.2004

8. Gołąbek czy nie?

W gre może wchodzić jeszcze Russula densifolia

od wrz.2006

9. Gołąbek czy nie?

Trochę poczytałem, może być chyba jeszcze Russula albonigra i Russula nigricans, według mnie oczywiście :). Wiem już mniej więcej jakie cechy makro je rozróżniają, tylko, że dobrze byłoby pooglądac w różych fazach wzrostu.

od wrz.2007

10. Gołąbek czy nie?

Hmm.. nie jestem biegły w gołąbkach, ale znalazłem w zesżłym roku kilka R. nigricans, były faktycznie twarde i miały grube blaszki, a czernienie (po etapie czerwonawym) następowało dosyć szybko i było łatwo zauważalne, więc pewno rzuciło by się w oczy.

od wrz.2006

11. Gołąbek czy nie?

Apropo Russula adusta, tak śmiało napisałem (przepisałem), że skórka błyszcząca. Dziś czytam: Skórka gładka, naga, matowa, trochę lepka, szybko staje się jednak sucha i błyszcząca.

od kwi.2004

12. Gołąbek czy nie?

Russula nigricans odpada bo blaszki są za gęste

od maj.2003

13. Gołąbek czy nie?
31.lip.08 09:45
Anna Kujawa "AniaK"

Wolna reakcja miaższu wskazuje też na podpalanego. W grę wchodzą chyba 3 gatunki:

R. albonigra - ale on jest "przysadzisty, szybko reagujący czernieniem, i do tego raczej bez blaszeczek.

R. densifolia - z gęstymi blaszkami, jaśniejszym kapeluszem - eeee... intuicyjnie wykluczyłabym go też.

R. adusta - chyba tylko on pozostaje jako najbardziej prawdopodobny.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji