bio-forum.pl

Na opadłym pniaku Salix, seledynowe żywe, brązowe martwe, czarne pod spodem...

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Na opadłym pniaku Salix, seledynowe żywe, brązowe martwe, czarne pod spodem...
26.lip.08 23:03
"pimpek"

Witam,

czy to są porosty? Jeśli tak to można określić jaki rodzaj?

1
2
3
4

Znalezione na opadłych pniakach Salix[atlas-roslin.pl]. Żywe są seledynowe, martwe brązowe. Spodnia strona czarna z czarnymi "trzymakami-korzonkami".

dziękuję

Pimpek

od gru.2006

2. Na opadłym pniaku Salix, seledynowe żywe, brązowe martwe, czarne pod spodem...

Zaryzykuję pierwszy strzał w kierunku tej zielonej plechy na pierwszej fotce. Moim zdaniem to Pleurosticta acetabulum. Druga fota kojarzy mi się ze schodzącą Parmelia sulcata[grzyby.pl]. Widywałem ją w takich kolorach na topoli.

od gru.2007

3. Na opadłym pniaku Salix, seledynowe żywe, brązowe martwe, czarne pod spodem...

Co do Parmelia sulcata[grzyby.pl] to jak najbardziej popieram Ciebie Grzegorzu.

Zielony porost jest według mnie jednak przedstawicielem rodzaju Melanelia[grzyby.pl] i jest to M. fuliginosa albo M. exasperatula. Sądząc po obłych brzegach plechy, kolorze i "tłustym połysku" plechy typuję Melanelia fuliginosa[grzyby.pl] (według mnie na 90% jest to ten gatunek).

od gru.2006

4. Na opadłym pniaku Salix, seledynowe żywe, brązowe martwe, czarne pod spodem...

Nie widać soraliów i izydiów. Wydaje mi się jednak, że zauważam małe owocniki w kolorze plechy, stąd to typowanie. Pimpek, jeśli możesz daj powiększenie, choćby wycinek...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji