bio-forum.pl

Grzyby konserwowane w oleju wg. Gienka Lakoty

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Grzyby konserwowane w oleju wg. Gienka Lakoty
15.lip.02 01:19
"Gienek Lakota" (b/log.)

Marynowanie grzybow w oleju po wlosku: Grzyby otrzyscic nastepnie je gotowac w zaprawie polowa octu i polowa wody 10 minut. Nastepnie odcedzic i wysuszyc je rolujac wczystej szmacie. Po ich wysuszeniu wlozyc je do misy i dac czosnek, pietuszke, papryke ostra, pieprz, oregano i sol i to wszystko wymieszac razem z olejem slonecznikowym. Nastepnie wlozyc do sloikow dosc ciasno i jak brakuje oleju to dolac zeby grzyby byly przykryte olejem i jesli do spozycia wkrotkim czasie to tak je zostawic ale ja zeby miec 100% pewnosci je pasteryzuje z 10 minut, otrzywiscie to wedlug gustu te przyprawy ja na przyklad nie znosze oregano moja zona uwielbia, ja uwielbiam tak chyba jak wszyscy meszczyzni papryke ostra moja zona nie znosi jak widac zpowyzszego przykladu wszystko zalezy co kto lubi. SMACZNEGO.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Grzyby konserwowane w oleju wg. Gienka Lakoty
15.lip.02 01:53
"Gienek Lakota" (b/log.)

Konserwowanie grzybow w oleju: Grzyby otrzyscic i zagotowac je kilka minut w wodzie z octem, 1 lub 2 lyzki octu na litr wody nastepnie je wysuszyc w czystej szmacie. Posiekac czosnek i rozmaryn swiezy lub suszony. Do duzego sloja na dno posypac cienka warstwe soli nastepnie warstwe grzybow to posypac rozmarynem, czostkiem troszke soli i tak kontynuowac warstwe grzybow warstwe soli zrozmarynem az napelnimy sloik ztym ze ostatnia warstwe daje troszke wiecej soli i pieprz i to wszystko zalewam olejem i trzymam to w chlodnym miejscu czyli w piwnicy. SMACZNEGO.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Grzyby konserwowane w oleju wg. Gienka Lakoty
15.lip.02 02:49
"Gienek Lakota" (b/log.)

Moje przygotowanie kozaków czerwonych (Leccinum ruffum) zeby nie czernialy: a wiec kazdego grzyba szybko czyszcze zeby nie zdazyl z czerniec i od razu wrzucam na gotujaca wode z octem i sola tak zeby woda nie przestala sie gotowac i po ostatnim grzybie jeszcze gotuje z 5 minut. Octu daje na 4 do 5 litrow wody 1 szklanke octu 5% bo taki u nas jest i ze 4 do 5 duzych lyzek kopiatych soli i ztak przygotowanych kozaków mozna robic marynaty lub co inne. SMACZNEGO.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Grzyby konserwowane w oleju wg. Gienka Lakoty
15.lip.02 08:51
"Anonim" (b/log.)

Pytanie do Gienka - jakie gatunki grzybów nadają się do konserwowania w oleju?

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Grzyby konserwowane w oleju wg. Gienka Lakoty
18.lip.02 00:57
"Gienek Lakota" (b/log.)

Do konserwowania grzybow w oleju nadaja sie wedlug mnie i te co ja je robilem to prawdziwki, kozaki czerwone, maślaki i gasowka naga (lepista nuda) i wedlug opini mojej zony wszystkie byly dobre ale wedlug mnie tylko prawdziwki i kozaki czerwone to jest kwestia smaku. Smacznego

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Grzyby konserwowane w oleju wg. Gienka Lakoty
20.lip.02 22:06
"Gienek Lakota" (b/log.)

A oto inna wersja konserwowania grzybow w oleju a mam ich 6 wersji: Potrzeba okolo pol kilo grzybow, 2 szklanki octu 5%, olej slonecznikowy, sol. Wybrac grzybki male a jesli sa wieksze to je przekroic i zeby byly zdrowe, dobrze je wyczyscic czy nawet je umyc jesli trzeba ale po umyciu trzeba je dobrze wysuszyc rolujac je wsuchej szmacie. Nastepnie grzyby wlozyc do naczynia kture mozna wsadzic do piekarnika posolic i zalac je octem winnym i dusic je na malym ogniu okolo 15 minut Nastepnie je wyjac i odcedzic na sitku i znowu je wysuszyc wczystej szmacie i po wysuszeniu wlozyc je do sloikow otrzywiscie czystych, wyprazonych lub wygotowanych i suchych i je zalac olejem i zamknac sloik. I trzymac je wchlodnym miejscu. Ja zeby byc na 100% pewny ze sie nie zepsuja je pasteryzuje z 10 minut. Smacznego.

od sie.2002
#0

7. Grzyby konserwowane w oleju wg. Gienka Lakoty
13.sie.04 22:15
"pimpek"

ile mogą stać tak przyrządzone grzyby w oleju?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji