bio-forum.pl

Który borowik?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Który borowik?
b1
b2
b3

Podejrzewam, że to borowik Queleta - trzon jednolicie żółtawy, bez siateczki lub ziarniastości, rurki tylko u wylotu czerwonawe, a głębiej żółte. Gdybym wcześniej się domyślał, to chyba oszczędziłbym go, ale nie dało sie inaczej zajrzeć pod kapelusz...

od lis.2006

2. Który borowik?

Ponury i ceglastopory odpadają, więc to raczej on. Nigdy go nie spotkałem, więc mogę się mylić. Czy znalazłeś go chociaż w Polsce?

od maj.2006

3. Który borowik?

hm... ta ciemna krecha (na zdj) pomiędzy hymenoforem a miąższem kapelusza podpowiadają mi że to B. luridus

od lip.2005

4. Który borowik?

Po to własnie odciąłem kawałek kapelusza, żeby zobaczyć, czy nie ma ciemnej krechy i nie było. Myślę, że to co widać na zdjęciu to tylko cień. Mam w domu ten owocnik, zebrany w celu zasuszenia, na razie tylko trochę podeschnięty, spróbuję odgiąć trochę rurki i poszukać winnoczerwonej smugi nad nimi, która chyba powinna być, gdyby był ponury. Jednak i tak zastanawia trzon, na ktorym brak jest jakiejkolwiek czerwonej lub brązowej siateczki. Grzyb znalazłem wczoraj w Lasach Oliwskich, w buczynie z domieszką sosny.

od sie.2007

5. Który borowik?

Boletus luridus to na pewno nie jest. Na podstawie zdjęć tez skłaniałbym się ku B. queletii, choć nie jest to mi gatunek znany. W przypadku 'kolorowych' borowików pomocnym w identyfikacji jest podłużny przekrój całego owocnika i zabarwienie miąższu, choć rozumiem, że jeżeli to jest pojedynczy egzemplarz zebrany w celach zielnikowych, to szkoda grzybka;)

od lip.2005

6. Który borowik?
bq 1
bq 2

Odgiąłem rurki od miąższu kapelusza i wygląda, że powierrzchnia styku jest jasna (owocnik jest już troche podsuszony, więc tak bardzo nie ciemnieje). Ponadto odżałowałem i maleńki fragment kapelusza odkroiłem ostrą żyletką. Rownież na tym przekroju nie widać ciemnej smugi. Wyniki na zdjęciach poniżej. Barwa miąższu kapelusza w momencie przekrawania i na starych uszkodzeniach - żółtawa, trzonu nie przekrawałem. Smak łagodny, lecz trochę jakby kwaskowaty. Co jeszcze mógłbym sprawdzić? Czy mikroskopowy obraz zarodników lub przekroju rurek mógłby stanowić jakąś decydującą informację?

od gru.2005

7. Który borowik?

Pewną cechą rozpoznawczą dla Boletus luridus jest czerwonawa barwa miąższu tuż pod warstwą rurek, widoczna po ich oddzieleniu (oddzielają się bardzo łatwo).

Tak to wyglada po upływie kilkunastu sekund:

A tak po upływie około 1 minuty:

Widać to nawet u bardzo młodych owocników.

Zaś co do tego zagadkowego borowika, moim zdaniem wszystkie cechy widoczne na zdjęciach wskazują na Boletus queletii:-)

(wypowiedź edytowana przez zygmunt 22. lipca. 2008)

od maj.2003

8. Który borowik?
22.lip.08 08:19
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, według mnie, to B. queletii.

od maj.2006

9. Który borowik?

No tak, teraz dobrze widać że pod rurkami nie ma zabarwienia.

Włodku, a czy napisał byś coś o siedlisku w jakim znalazłeś tego Boletusa?

od lis.2006

10. Który borowik?

Tak z ciekawości. Ile borowik gładkotrzonowy ma w Polsce stanowisk?

od lip.2005

11. Który borowik?

Dokładnie się lasowi nie przyglądałem, bo nie sądziłem, że to będzie takie ciekawe znalezisko, dopiero w domu, jak przejrzałem atlasy... Wiem jednak dokładnie, gdzie to było i jutro lub pojutrze, jak mi starczy czasu, to pójdę i obejrzę wszystko dokładnie i zrobię parę zdjęć lasu.

od gru.2003

12. Który borowik?

A mnie zabierzesz?:-) (

od lis.2006

13. Który borowik?

Wiedziałem, że Mirki nie przepuszczą takiej wyjątkowej okazji;-)

Właśnie robię sobie borowikowe porównanie i wynika mi z liczb, że to dość rzadko spotykany gatunek w Wielkiej Brytanii

od lip.2005

14. Który borowik?
b III

Załączam fotkę płatu, gdzie znalazłem B. queleti. Drzewostan bukowy z dosadzonym świerkiem (a nie sosną, jak mi się zdawało przedtem). Jakiś czas temu musiał zostać przejaśniony, bo dużo podrostu buka. W ogóle miejsce bardzo ubogie florystycznie, raptem trzy gatunki roślin (przynajmniej o tej porze roku):

A 80% Fagus silvatica 4, Picea abies 2,

B 25% Fagus silvatica 2,

C <10% Fagus silvatica 1, Calamagrostis arundinacea +,

D -

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji