bio-forum.pl

pionierska roślina

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. pionierska roślina
20.lip.08 13:45
Izydor K. "izydor_k"
pionier
pąki kwiatowe

Wyrasta ciągle z pomiędzy kostki chociaż jest pracowicie usuwana. Walczę z nią i podziwiam przystosowanie do trudnych warunków. Ma kilku konkurentów, których niebawem postaram się zaprezentować.

Proszę o jej oznaczenie.

od gru.2007

2. pionierska roślina
20.lip.08 21:17
Jacek Soboń

Conyza canadensis - przymiotno kanadyjskie, ale to strzał.

Pozdrawiam :))

od gru.2007

3. pionierska roślina
20.lip.08 21:39
Izydor K. "izydor_k"

To bardzo prawdopodobne bo niedaleko jest całe pole przymiotna przemieszanego z nawłocią. Muszę sie tam przyglądnąć młodym roślinom, ale to dopiero w następnym roku, albo pozwolić zakwitnąć jednej roślince między kostkami chodnika.

od gru.2007

4. pionierska roślina
27.lip.08 22:55
Izydor K. "izydor_k"
mniszek

Odświeżam wcześniejszy wątek. Obiecałem pokazać inne pionierskie rośliny z chodnika. Niektóre z nich znam.

Mniszek z jakimś towarzyszem

rdest

Rdest ptasi

Skrzyp

skrzyp z powojem

Tasznik

Tasznik

wiechlina

Wiechlina roczna

Krwawnik

Krwawnik

roślina1
roślina2
roślina3

Tych natomiast nie potrafię zidentyfikować:

Roślina rozpoczynająca wątek to chyba jednak nie jest przymiotno. Morze ktoś będzie miał jakiś pomysł.

od cze.2010

5. pionierska roślina
27.lip.08 23:38
Piotr Grzegorzek

Masz do czynienia ze stowarzyszeniem zielonych masochistów. Może w tym kontekście pisze się tak. A może należysz do stowarzyszenia dysgrafików i dyslektyków.

Na trzecim zdjęciu jest wąskolistna forma powoju polnego. Na trzecim od końca znajduje się rzepicha, dwa ostatnie to przymiotno białe.

od gru.2007

6. pionierska roślina
27.lip.08 23:54
Izydor K. "izydor_k"

Piotrze, nie rozumię pierwszych trzech zdań.

Jeśli chodzi o twoje typowanie to dlaczego przymiotno z ostatniego zdjęcia jest owłosione, a z przedostatniego nie?

Pozdrawiam

od cze.2010

7. pionierska roślina
31.lip.08 20:30
Piotr Grzegorzek

Stowarzyszenie zielonych masochistów to potoczne, żartobliwe, dziennikarskie, określenie gatunków które rosną w miejscach wydeptywanych. Pierwsze zdjęcie przedstawia w istocie przymiotno kanadyjskie zaś przedostatnie przymiotno białe. Co do ostatniego to teraz mam wątpliwości.

od gru.2007

8. pionierska roślina
3.sie.08 21:29
Izydor K. "izydor_k"
przymiotno-pokrój
przymiotno-szczyt

Dzięki, proszę jeszcze o wyjaśnienie trzeciego zdania.

Jeśli chodzi o przymiotno kanadyjskie to już jestem do niego przekonany. Wykonałem fotki kwitnących osobników.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji