bio-forum.pl

Dziwny czyreń sosnowy

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Dziwny czyreń sosnowy
16.lip.08 09:34
Adrian Szymkiewicz
czyreń1
czyreń3
czyreń2

Taki czyreń rósł na pniaku sosny, może dlatego że jest młody, ale coś mi się w nim nie podoba jak na P. pini. Aha, sosna była martwa, w sumie to sam pień, a P. pini podobno rosną na żywych.

Na ostatniej fotce widać miejsce po dotknięciu palcem.

od gru.2003

2. Dziwny czyreń sosnowy

To będzie chyba pniarek...

od maj.2006

3. Dziwny czyreń sosnowy

A mi wygląda na czyreń Hartiga. Oprócz jodły zasiedla również inne iglaste drzewa

od wrz.2004

4. Dziwny czyreń sosnowy
16.lip.08 14:47
Marcin Piątek

Czyreń hartiga raczej jest tylko na jodłach. W starszej literaturze byc może pisano że występuje też na innych iglastych, ale to się nie potwierdza.

Wydaje mi się, że na zdjęciu jest Phellinus robustus na dębie.

od gru.2006

5. Dziwny czyreń sosnowy
16.lip.08 14:58
Adrian Szymkiewicz

Oj, to była sosna na 90%. Znam to miejsce i będę je odwiedzał, czyreń rośnie chyba wolno ale zobaczymy co z tego będzie.

od maj.2006

6. Dziwny czyreń sosnowy

Hmm... to w takim razie jeśli znajdę podobnego grzyba na Taxus baccata, który rośnie w drzewostanie jodłowym,

gdzie dokoła jest mnóstwo P. hartigii, to to będzie jednak Phellinus robustus. Dobrze było by to sprawdzić.

od sty.2007

7. Dziwny czyreń sosnowy
kora sosny

Kory sosny nie pomyli się z korą drzew liściastych, na zdjęciu kora sosny (i P. pini):

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji