bio-forum.pl

Plecha z kolcami

bez logowania - można przeglądać

od mar.2008

1. Plecha z kolcami
13.lip.08 13:51
Andrzej Kiton "akiton"
por_01
por_02

Plecha o średnicy ok. 2 cm. Na drzewie liściastm. Okol. Nowej Wsi Wielkiej, Pogórze Kaczawskie, woj. dolnośląskie (06. 07. 2008). Czy porost onaczony nr. 1 jest tym samym gatunkiem co nr. 2?

od gru.2007

2. Plecha z kolcami

Wydaje mi się, że masz rację, co do różnicy gatunkowej. Obydwa gatunki posiadają rzęski, jednak ten z lewej nie wykształca "chełmów", a ten z prawej chyba tak. Dlatego bym typował:

1 Physcia tenella

2 Physcia adscendens

Wydaje się dodatkowo, że gatunek 2 może być reprezentowany przez okaz zamierający (zsiniał i wypłowiał), natomiast na 1 uchwyciłeś kilka czarnych kropek. Mógłbyś dać najsolidniejsze, jak się da zbliżenie w kilka ich obszarów? Może to być coś ciekawego... :)

od mar.2008

3. Plecha z kolcami
13.lip.08 19:01
Andrzej Kiton "akiton"
por_14
por_11

Chyba już więcej nie "wydusze" ze zdjęć: (

Porost nr. 1

por_12

Porost nr. 2

od gru.2007

4. Plecha z kolcami

Wygląda to nieco inaczej, niż ten którego widziałem. Wydaje mi się, że te czarne plamy to może być jakiś grzyb naporostowy. Niestety, z grzybami naporostowymi to ja bardzo cienko przędę puki co: (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji