bio-forum.pl

Poczatek lipca na Roztoczu

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2008

1. Poczatek lipca na Roztoczu

Wybraliśmy się wczoraj w duecie na rekonesans po znanych sobie miejscach w znanych sobie ostępach leśnych. Powodem były opady deszczu i domniemanie, że to akurat grzybom może posłużyć.

Jesteśmy raczej tradycjonalistami jeśli idzie o upodobania w tej materii.

Efektem eskapady był niżej zamieszczony koszyk kurek.

Pozdrawiam i zapraszam na Roztocze

od gru.2006

2. Poczatek lipca na Roztoczu
10.lip.08 16:52
Adrian Szymkiewicz

Super! Sezon uważam za otwarty!:-))) Szkoda tylko że w Wielkopolsce sucho i niema grzybów:- (

od lip.2008

3. Poczatek lipca na Roztoczu

Witaj Zbigniewie! W jakich okolicach znalazłeś te kurki? Bo ja od jakiegoś czasu błąkam po roztoczańskich lasach ale efektów na razie brak! Pozdrawiam!

od kwi.2008

4. Poczatek lipca na Roztoczu

Nie można mówić o jakimś masowym wysypie. Właśnie przegnałem po wertepach swoją

rodzoną siostrę (wrocławiankę) i jej latorośl. No razem pewnie znowu koszyk nazbieraliśmy, ale trzeba trochę lasu przeszukać.

Zbieraliśmy w okolicach Kawęczynka

(trasa Szczebrzeszyn-Zwierzyniec - potem jakieś 2 km w prawo)

od lip.2008

5. Poczatek lipca na Roztoczu

Cóż, trzeba widocznie poczekać jeszcze kilka dni, trochę popadało więc grzybnia jest raczej nasiąknięta, wkrótce coś powinno się pojawić. Nie ma luksusów takich jak w Beskidach, gdzie można się od jakiegoś czasu delektować ładnymi okazami :).

Trochę cierpliwości i my będziemy się szczycić zbiorami.

A jeśli chodzi okolice Kawęczynka to myślę, że wkrótce tam zajrzę, wszak to tylko 25-30minut jazdy z Zamościa! Życzę udanych zbiorów i czekamy na zdjęcia w tym temacie, trzeba pokazać, że grzybiarze są także na przepięknym Roztoczu;).

od paź.2005

6. Poczatek lipca na Roztoczu

Tak, śliczny koszyk:-) Oko cieszy nawet jak nie nasz:-) Gratuluję!

od lip.2008

7. Poczatek lipca na Roztoczu

Na Roztoczu jeszcze się nie zaczęło, jedyne czego można się spodziewać to kurki, ale one też cieszą!

od kwi.2008

8. Poczatek lipca na Roztoczu

Panie Ryszardzie - powiem przewrotnie:

- Koszyk jest dziełem ojca koleżanki;-)

Niedaleko jest zagłębie wikliniarskie (Nisko-Rudnik)

Pozdrawiam

od paź.2005

9. Poczatek lipca na Roztoczu

No tak - co tam koszyk, ale jak on wyglada z zawartością?:-)

od maj.2008

10. Poczatek lipca na Roztoczu

:) zazdroszczę, u nas Kotlinie Kłodzkiej sucho, ale może po weekendzie...

od lip.2008

11. Poczatek lipca na Roztoczu

Witam, orientuje się ktoś jak sytuacja w lasach roztoczańskich?

od kwi.2008

12. Poczatek lipca na Roztoczu

Może to za dużo powiedziane, że sie orientuję w sytuacji lasów roztoczańskich

(chodzę zwykle po swoich w miarę stałych ścieżkach) ale;

przedwczoraj nazbieraliśmy sporo zarówno kurek jak i borowików (powiedzmy, że ten sam koszyk ale struktura pół na pół borowiki i piękne dorodne kurki).

Rozpuszczony tak fajnym zbiorem byłem również wczoraj i... zonk. 7 borowików i trochę kurek. Jednym słowem las nas umiejętnie podpuścił poprzedniego dnia.

Mieliśmy apetyt na znacznie więcej.

od sty.2007

13. Poczatek lipca na Roztoczu

Kasiu, ja w Białymstoku w parku miejskim pod posadzonymi sosnami znalazłem kilka dni temu ponad 100 szt maślaków, a na trawnikach znajduję jeszcze więcej pieczarek i nie wiem co z tymi grzybami zrobić, ponieważ żona i nasze dzieci nie bardzo lubią jeść grzyby. Może ktoś mi podpowie jak te grzyby zakonserwować, by zimą były tak smaczne jak teraz.

od paź.2005

14. Poczatek lipca na Roztoczu

Krzysiu - wszystkie świeże grzybki możesz zamrozić ( prócz kurek).

od sty.2007

15. Poczatek lipca na Roztoczu

Dziękuję za poradę, z której niebawem skorzystam.

A ja te maślaki i pieczarki - o czym nie napisałem - ugotowałem. Może pozostało mi tylko zakonserwować octem?

od lip.2008

16. Poczatek lipca na Roztoczu

Zbigniewie dziękuje za odpowiedź, w dalszym ciągu zbierasz w okolicach Kawęczynka? Bo co raz poważniej zastanawiam się nad wybraniem do tamtych lasów :). Przy okazji dobrze by było gdybyś napisał jaki to typ lasów, pozdrawiam.

od kwi.2008

17. Poczatek lipca na Roztoczu

Lasy są mieszane z przewagą drzew liściastych.

Oczywiście, jak to bywa na Roztoczu - lasy są delikatnie mówiąc pagórkowate, czasami nawet bardziej. Stąd grzybobranie jest zajęciem z pogranicza sportów ekstremalnych.

Dosyć istotną rzeczą jest raczej podłoże - gliniaste (w zasadzie lessowe) na wapiennym podłożu.

Proszę skontaktować sie z niedawno otwartym małym obiektem gastronomicznym z zapleczem hotelowym (mam wrażenie) właśnie w Kawęczynku (Przystanek Kawęczynek)

zamosconline.pl

Zapraszam

od lip.2008

18. Poczatek lipca na Roztoczu

Myślę, że będzie to na razie niepotrzebne :). Otóż dzisiaj w lasach w Tereszpolu-Zaorendzie znaleźliśmy sporo borowików i podgrzybków. Jutro ruszamy do innego lasu również w tej miejscowości, liczymy na jeszcze większe zbiory!

P. S W każdym razie dziękuję za odpowiedź.

od paź.2005

19. Poczatek lipca na Roztoczu

A gdzie fotki? podgrzybki powiadasz? Ja znalazłem dwa:- (

od kwi.2008

20. Poczatek lipca na Roztoczu

Nie wytrzymałem i wczoraj, zaraz po deszczu ok. godz. 17: 30 wybrałem sie na rekonesans. Zbyt długo nie pochodzilismy, bo znowu zbierało sie na burze i musielismy wracać.

No, ale coś tam zebraliśmy:-) Co ciekawe na Roztoczu kurki bywają większe niż borowiki.

od paź.2005

21. Poczatek lipca na Roztoczu

Ale zbiór:-)

Faktycznie wielkie te kurki, albo małe te borowiczki. Jakby nie patrzeć, piękny zbior:-)

od lip.2008

22. Poczatek lipca na Roztoczu

Fotki? Proszę bardzo :)

Wczoraj i dzisiaj znaleźliśmy sporo borowików szlachetnych, ok. 120-150 oraz 60-70 podgrzybków.

od cze.2012

23. Poczatek lipca na Roztoczu
25.lip.08 17:10
Kamil Bereś "berek144"

GRATULUJE piękne okazy :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji