bio-forum.pl

Lasy na glebach/skałach wapiennych na południu Polski

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2005

1. Lasy na glebach/skałach wapiennych na południu Polski
6.lip.08 21:31
Artur Rysch "arysch"

Będę w lipcu 3 tygodnie pomiędzy Bochnią i Limanową. Chciałbym troszkę poszukać grzybów na glebach leśnych neutralnych lub jeszcze lepiej zasadowych. Czy są tam w pobliżu gleby na skałach wapiennych? Wiem jedynie, że Tatry, Pieniny, Jura Krakowsko-Częstochowska to przede wszystkim skały wapienne, czyli tam właśnie można poszukać gleb zasadowych. Jednak byłbym wdzięczny za jakieś dokładniejsze dane.

Pozdrawiam serdecznie, Artur.

od maj.2007

2. Lasy na glebach/skałach wapiennych na południu Polski

Jakoś przeoczyłem ten wątek: (

Może gdzieś w kafejce znajdziesz taką pomocną stronkę:

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 403\ Forbidden]

od wrz.2005

3. Lasy na glebach/skałach wapiennych na południu Polski
25.lip.08 21:00
Artur Rysch "arysch"

Dzieki! Calkiem pomocna stronka! Wlasnie jestem u krewnych w Wisnicko-Lipnickim Parku Krajobrazowym, grzyby pojawily sie masowo - tutaj sa gleby zyzne, powierzchniowo czesto lekko kwasne. Pojawily sie wlasnie w duzych ilosciach golabki fioletowonogie, kozaki grabowe, jest juz sporo muchomorow czerwieniejacych, golabkow modrozoltych i zielonawych, borowików i borowików ceglastoporych, sa pierwsze koźlarze czerwone. Calkiem grzybowe lasy...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji