bio-forum.pl

Zagadka zoologiczna

bez logowania - można przeglądać

od mar.2019

1. Zagadka zoologiczna

Drodzy miłośnicy przyrody.

Może ktoś z Was wie co to za zwierzę?

zwierz gora" WIDTH="" HEIGHT="
zwierz dol" WIDTH="" HEIGHT="

Pytałam już na zoo-forach, przeszukałam Google, prawie przeczytałam "Bezkręgowce" Jury, pytałam znajomych... Nikt nie wie co to.

To jest zwierze lądowe, trochę członowane, na grzbiecie suche (nie jak ślimak), miękkie, ma 1 cm długości, malutkie szczecinki, jeden czułko-ryjek jakby zrośnięty z dwu części. Nie ruszało się energicznie tylko reagowało (jak sądzę niechęcią...) na odczepianie od podłoża... siedziało na folii przykrywającej łódź, w ogrodzie (okolice Warszawy), blisko gleby, w towarzystwie rozmaitych ślimaków, było ich tam kilka sztuk...

W ostatnich dniach obejrzałam już chyba wszystkie wirki, pijawki, a przy okazji różne pasożyty, larwy... i nic.

Może ktoś już to coś spotkał i oznaczył?

Pozdrawiam :)

od sie.2002

2. Zagadka zoologiczna
3.lip.08 15:49
"pimpek"

Biorąc pod uwagę opływowy kształt, jeden wydech i miejsce, gdzie znalazłaś....... to może Twoja motorówka właśnie się klonowała? :))))))))

Nie wiem, ale łądne coś;)

od mar.2019

3. Zagadka zoologiczna

to nie motorówka... tylko żaglówka (maszt?) ale mogła by się sklonować :)))

Fajne jest, dziwne i brzydkie, takie lubię najbardziej :)))

od paź.2007

4. Zagadka zoologiczna

Wrzuć tutaj... może znajda odpowiedź.

Na pewno nic z pijawek, jeśli już to stawiam na któregoś z przedstawicieli patyczaków - być może to.. zbieg?

(wypowiedź edytowana przez makro 05. lipca. 2008)

od mar.2019

5. Zagadka zoologiczna

To larwa bzyga (rodzina Syrphidae) - zagadka wyjaśniona dzięki dociekliwości Weraph z forum biolog. pl - ha!

od paź.2007

6. Zagadka zoologiczna

Ja szukałem wśród czerwców. ale dobrze wiedzieć

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji