bio-forum.pl

brązowy porost

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. brązowy porost
6.wrz.05 14:49
Sylwia Winiarska ("alfa")
porost

Dostałam zdjęcie z południowej części Finlandii. Plecha ok. 15-20 cm szerokości. Na zamieszczonym niżej zdjęciu widoczny jest fragment, bo całe ma prawie 950 KB. Wygląda mi to na jakąś pawężnicę albo dołczankę lub soreńca mchowego. Czy ktoś ma jakiś pomysł?

od sie.2002

2. brązowy porost
6.wrz.05 23:08
"pimpek"

Alfa, no dotychczas to jest taka praktyka, że to my zadajemy pytania dot. porostów, a Ty odpowiadasz. Cięzko będzie to zmienić, ale oczywiście zapewne wszyscy liczą na to, że dzięki Tobie nasza lichenoświadomość wzrośnie.

Co do tego porostu nie mam pojęcia - mogę Ci podesłac program do pomniejszania fotek :)

od wrz.2004

3. brązowy porost

Mnie przypomina pawężnicę.

Niestety ja ledwo rozpoznaję krajowe porosty, więc o finlandzkich lepiej nie mówić...

4. brązowy porost
7.wrz.05 09:46
Sylwia Winiarska ("alfa")

Fajnie... Pomimo wielkiej fascynacji moja lichenoświadomość jest jeszcze raczej licha, ale wciąż staram się ją usprawniać. Program do pomniejszania fotek rzeczywiście by się przydał, bo często dostaję zdjęcia z cyfrówek o megapojemnościach... Dzięki

5. brązowy porost
10.wrz.05 00:22
"chrobot" (b/log.)

Prawdopodobnie jest to pawężnica Peltigera. Świadczy o tym przede wszystkim sieć podłużnych wgłębień na górnej stronie plechy, które odpowiadają żyłkom na dolnej stronie. Żyłki posiadają także niektóre gatunki dołczanki Solorina, a dołczanka szafranowa Solorina crocea jest po dolnej stronie intensywnie ceglastoczerwona - tu coś takiego może być. Innymi słowy: wszystko jest możliwe i bez obejrzenia okazu (bo trzeba zobaczyć właśnie dolną stronę, żyłki i chwytniki) oznaczenie rodzaju, nie mówiąc już o gatunku jest niemożliwe.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji