bio-forum.pl

GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE

bez logowania - można przeglądać

od mar.2008

1. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE
Borowik usiatkowany
Borowik usiatkowany

Melduję, że dziś znalazłam dwa pierwsze BOROWIKI USIATKOWANE, co prawda nie w lesie (który też dziś PRZEPATRZYŁAM pod tym kątem), ale niedaleko mojego domu (jakieś 10 kroków od drzwi wejściowych?)

od paź.2005

2. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE

Ala fajnie:-) Za drzwiami - 10 kroków!! - borowiki. Ty podlewaj to miejsce:-)

od mar.2008

3. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE

A kilka kroków dalej rosną BOROWIKI OMGLONE, ale to trochę później!!!

Może za miesiąc ruszą???;-)

od mar.2008

4. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE

Dzisiaj pierwszy maślak żółty i kilkadziesiąt kurek!!! Z lasu wygoniła mnie burza z gradem!!! Na koniec z AUTKA dojrzałam kilka innych grzybków!!!

(wypowiedź edytowana przez malgi 09. lipca. 2008)

od mar.2008

5. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE
kurki
Maślak
Maślak
Grzybki

MAŚLAK ŻÓŁTY

Grzybki
gołąbek

GRZYBKI

od lip.2008

6. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE

To było 10 dni temu a jak jest z grzybami na pomorzu na dzien dzisiejszy. Chętnie jeżdzimy w Bory Tucholskie (zabieram mojego 5 letniego syna) niestety na żadnym forum nie ma wzmianki czy sa już grzyby. Na mapie aktualnego występowania zero zgłoszeń, może ktoś poda aktualne informacje, i foto oczywiście

od wrz.2007

7. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE
15.lip.08 10:20
Marcin Sobolew "sobol"

ja osobiscie chodze na grzyby niedaleko Nowej Karczmy (20km w linii prostej od Borow) i jedyne co znalazlem to kilka mikroskopijnych grzybow, nawet aparatem nie moglem ich 'zebrac'.

W kazdy weekend tam jestem i czekam cierpliwie... moze ten cos przyniesie, a jak nie to przynajmniej miły spacer... znowu :)

od paź.2005

8. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE

Marcin - zbieraj i fotografuj. Czekamy na Twoje grzybki. Oj jak ja lubię je ogladać:-)

od mar.2008

9. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE

W niedzielę w okolicy jez. KARWNO (gm. Czarna Dąbrówka) 1 Borowik ceglastopory + 1 Maślak zwyczajny!

Wczoraj w gm. Damnica 1 Borowik usiatkowany + 1 Borowik ceglastopory;

W gm. Smołdzino 2 podgrzybki złotawe!

od paź.2005

10. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE

Ceglaki?:-) Fotki proszę:-)

od wrz.2007

11. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE
21.lip.08 11:16
Marcin Sobolew "sobol"

udalo sie w koncu znalezlismy kurki i pare maslaczkow :)

a dzis znowu leje;-)

oczywiscie znalezlismy tez takie cudo :)

grzyb ten wyrosl na przeoranej czesci lasu 15 m od drogi.

zbieram duzo kanii, ale ta wygladala podejrzliwie ladnie, za symetrycznie. nie zerwalem tego grzyba. od razu mowie, nozka byla biala, a kapelusz NIE byl postrzepiony. pierwszy traf padl, ze to muchomor sromotnikowy, moze Wy mi powiecie? moze to byla czerwieniejaca sie? watpie

az chcialo by sie zjesc hehehehe: P
drugie ujecie

jak juz wspomnialem grzyb byl poprostu za idealny, moze to jest wlasnie przyklad jak mozna pomylic m. sromotnikowego z kania? nie zerwalem tego grzyba i tyle

(wypowiedź edytowana przez sobol 21. lipca. 2008)

od gru.2006

12. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE
21.lip.08 13:28
Adrian Szymkiewicz

Ten grzyb to jest muchomor na 100%, podejrzewam czerwonawego, ale musiałbyś zobaczyć czy czerwienieje na przekroju.

od gru.2003

13. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE

i smacznego!

od wrz.2007

14. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE
21.lip.08 17:47
Marcin Sobolew "sobol"

nie wyglada na czerwonawego, tzn porownuje ze zdjeciami z netu. kapelusz mial w kolorze kani. hmm moglem przelamac i zobaczyc, ale szkoda mi go bylo :) moze przetrwa jeszcze tydzien, to zobaczymy jak sie zmieni :)

od sie.2007

15. GRZYBY - LIPIEC 2008 - POMORZE

A jak wyglądała podstawa trzonu? Nie widać jej na zdjęciach. Amanita phalloides ma pokaźnych rozmiarów (choć kruchą) pochwę, u wyrośniętych egzemplarzy w kształcie trójkątnych płatów. Natomiast A. rubescens ma po prostu w tym miejscu bulwiaste zgubienie czasami z wieloma odstającymi łuseczkami.

Na zdjęciu też nie bardzo widać, czy ten grzyb miał na powierzchni kapelusza resztki osłony w formie 'kropek'? A. rubescens z całkowicie gładkim kapeluszem, bez 'kropek' to się nie trafia.

Przede wszystkim jednak, tak jak stwierdzili przedmówcy w żadnym razie nie jest to jakakolwiek czubajka, tylko na pewno muchomor.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji