bio-forum.pl

Kurki sterylizowane

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Kurki sterylizowane
2.mar.03 18:12
"Anonim" (b/log.)

Witam!

W supermarketach czesto mozna zobaczyc na polkach wynalazek nazwany "kurki sterylizowane". Moje samodzielnie uzbierane zapasy juz sie skonczyly a chetnie zjadlbym cos z grzybkow wiec pomyslalem sobie zeby kupic sloik tych kurek. Teraz jest problem - w jaki sposob mozna byloby to przyrzadzic?

od kwi.2004

2. Kurki sterylizowane

Ja Ci tylko napiszę, cytując Leksykon Naukowo-Techniczny, co to jest sterylizacja. Jest to niszczenie drobnoustrojów i ich postaci zarodnikowych przez ogrzewanie za pomocą czynników chemicznych, energii promienistej, ultradźwięków. Jakoś nieapetycznie mi to brzmi.

od lut.2010

3. Kurki sterylizowane
21.kwi.04 10:01
Piotr "piotr_0BPe"

Grzyby sterylizowane to mniej więcej to samo co pasteryzowane. Od przygotowanych samodzielnie te ze sklepu różnią się tym że często w zalewie dodany jest kwasek (podobno cytrynowy) który zostawia w potrawie charakterystyczny posmak. I mimo nieapetycznej nazwy są całkiem dobre, chociaż to nie to samo co dania ze świeżych grzybów. A co do przyrządzania sposób jest zupełnie banalny - na patelni smaży się skwarki tak żeby wytopił się tłuszcz, potem dodaje się trochę posiekanej cebulki, jak cebula się zeszkli na patelnie wrzuca się przepłukane i odcedzone grzyby. Oczywiście trzeba dodać sól i pieprz do smaku. Na sam koniec dodaje się śmietanę - i smacznego! :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji