bio-forum.pl

Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami
29.cze.08 19:14
Tomasz Piecuch "tryl"
1
2
3

Spotkana w miejscowości Osetnik (podczas wczasów w Łebie nad morzem) w lesie podczas drogi do Latarni Stilo. Fotki z 23 czerwca 2008 roku. Co to za roślina?

od cze.2008

2. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami

od sty.2007

3. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami

Tak :)

Roślina chroniona, Tomku, zbadałeś zapach tej rośliny? Prawda, że niesamowity jest?

od kwi.2007

4. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami
29.cze.08 19:48
Tomasz Piecuch "tryl"
1

Roślina piękna ale na wąchanie to za bardzo czasu nie było... Tak przy okazji kolega z tej rośliny, jeszcze nie dałem go do oznaczenia... Dziękuję za pomoc :)

od sty.2007

5. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami

Ładny, Tomku, jak już poznasz gatunek tego jegomościa, napiszesz? :)

A co do zapachu, to taki intensywny, że wystarczyło "pogłaskać" gałązkę (bo nic innego z taką chronioną nie wolno robić :) i zapach pozostawał na dłoni przez kilka godzin. Ponoć odstrasza mole i ludzie przetrzebili zasoby tego gatunku używając gałązki do odstraszania. No i osuszanie torfowisk też się przyczynia do zmniejszenia liczebności gatunku.

Ja poznałam bagno na torfowiskach w okolicach Żar, dzięki Romanowi Rysiowi:-)))

od maj.2007

6. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami

Rzeczywiście, bagna Ci u nas pod dostatkiem:-)

od mar.2008

7. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami
29.cze.08 21:56
Andrzej Kiton "akiton"

Kolega.. to jakas kózka.

od cze.2010

8. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami
29.cze.08 23:05
Piotr Grzegorzek

Bagno uchodzi za znakomity środek do odstraszania moli, ale natknąłem się w jednej z radzieckich książek na informację, że działa skutecznie tylko w postaci dymu. Wisząca wiązka gałązek w szafie to ubaw dla moli.

od paź.2007

9. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami
30.cze.08 09:28
Marcin K. "marcin_k"

A można wiedzieć jaka to była książka?

od gru.2005

10. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami

ten owad wygląda jak Zmorsznik (mały) - Pseudovadonia livida

od sty.2007

11. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami
czerwony owadzik

To może ja mam do czynienia z imć kuzynem tego jegomościa - zmorsznikiem czerwonym? Wiem, że z owadami nie jest tak prosto, ale może akurat? A ruchliwy on był, jejku, nie szło go dogonić obiektywem, więc też te "czułki" wyszły poruszone:/

Przyłapałam go eksplorując pewien las w okolicach Gniezna w Dzień Dziecka a. d. 2008:-)

Co do tego odstraszania, to zapach bagna zwyczajnego nie odstrasza Tomkowego kózkowatego od spacerowania po kwiatkach, więc to Piotrowe stwierdzenie za radziecką książką chyba się potwierdza;)

od sty.2007

12. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami

Doczytałam, że o ile to faktycznie ta sama rodzinka, to jest to kuzynka, a nie kuzyn:-)))

od maj.2007

13. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami

Jak to fajnie Basiu czasami prześledzić forum. Też, przed dwoma tygodniami, spotkałem tę kózkę w czerwonym kubraczku. Teraz wiem jaki to gatunek owada. Mój chrząszcz z kolei był dla mnie bardzo wyrozumiały, mogłem go (w właściwie ją) sobie dokładnie obejrzeć pod lupą.

od sty.2007

14. Nieduża roślina leśna z białymi kwiatkami

A wiecie co?

Wczoraj spotkałam kolejnego kózkowatego chrząszcza i na entomo.pl już został rozpoznany:-)))

żółto-czarny chrząszcz

To Leptura quadrifasciata - Baldurek pręgowany z rodziny kózkowatych

Wybaczycie ten kolejny akcent entomo-? Wszak robaczki nie mogą istnieć bez roślinek i vice versa...;)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 06. lipca. 2008)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji