bio-forum.pl

Moja teoryjka na temat borowikowatych

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Moja teoryjka na temat borowikowatych

Taką sobie na własny użytek stworzyłam, po wieloletnich, przyznam rzetelnych i poważnych przemyśleniach:

Jeżeli wiemy, że jest to grzyb borowikowaty, z "poduszką" pod spodem - jeżeli nie cuchnie, nie jest gorzki i palący oraz łykowaty, twardy - można jeść bez obawy.

Proszę potwierdzić, albo kazać mi przestać opowiadać głupstwa.

od kwi.2004

2. Moja teoryjka na temat borowikowatych

Dodaję jedno, bo zapomniałam: gotować (dusić, smażyć) powyżej 20 minut.

od maj.2003

3. Moja teoryjka na temat borowikowatych
6.wrz.05 08:29
Anna Kujawa "AniaK"

Dodam, że prawie bez obawy i jeśli już zatrucie (po tym gotowaniu), to łagodne raczej a nie zejściowe:-)

od kwi.2004

4. Moja teoryjka na temat borowikowatych

Ania mi zwróciła uwagę na alkohol i borowika ponurego. Nie dodam: NIE PIĆ, jak się je borowiki, bo chyba się narażę. Chyba, że jestem jedyną osobą, która używa alkoholu na tym szlachetnym forum....

od sie.2002

5. Moja teoryjka na temat borowikowatych
6.wrz.05 08:50
"pimpek"

Jolu, akohole klasy "woda ognista" pije może dwa razy w roku, ale za to w ilościach zagrażających życiu <szok>. Wino raz na dwa miesiące gdy mam ochotę z żoną. Nie OCHOTĘ Z żoną, tylko ochotę NA WINO z żoną, żeby było jasne.

Za to piwo uznaję, owszem, owszem :)

Proporcje te były CAŁKOWICIE odwrócone, gdy uczęszczałem do szkołu górniczej <rotf> - ae to normalne, hehehe

od maj.2003

6. Moja teoryjka na temat borowikowatych
6.wrz.05 08:56
Anna Kujawa "AniaK"

No nie pić przy ponurym, całą resztą gatunków można jak najbardziej "zakanszać":-)))

od kwi.2004

7. Moja teoryjka na temat borowikowatych

Każdy laik (przepraszam) w temacie borowika ponurego nie wie, o czym mówimy. A moja teoryjka miała ułatwić życie ludziom, bojącym się "szatana". Cokolwiek to słowo znaczy.

od maj.2003

8. Moja teoryjka na temat borowikowatych
6.wrz.05 09:32
Anna Kujawa "AniaK"

Laicy niech więc omijają borowikowate z czerwoną "gąbką" i "po sprawie":-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji