bio-forum.pl

Czerwone narośla na liściach

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od paź.2007

1. Czerwone narośla na liściach

Tak to wygląda - pasożyt?

od gru.2005

2. Czerwone narośla na liściach

w srodku sa jaja zapewne

toż to galasy

od cze.2010

3. Czerwone narośla na liściach
4.lip.08 22:47
Piotr Grzegorzek

Tak reagują liście na atak roztoczy z rodzaju szpeciel. Tutaj jest to dzieło szpeciela lipowca, który ma łóżko i wyżerkę w jednym, chociaż liść, gdyby umiał mówić to by powiedział - naści a nażryj się, a resztę zostaw mi w spokoju. Obecnie podobne wyrostki nader łatwo spotkać na jaworach i klonach srebrzystych.

od mar.2008

4. Czerwone narośla na liściach
5.lip.08 17:54
Jarek B. "2jarbla"

Wiąz szypułkowy, cały oblepiony galasami.

od paź.2007

5. Czerwone narośla na liściach

Piotr a nie jest to bardziej Eriophyes tiliae?

Natomiast tych ze zdjęć Jarka, nie rozpoznaję.

od cze.2010

6. Czerwone narośla na liściach
5.lip.08 19:38
Piotr Grzegorzek

Szpeciel lipowiec to Eriophyes tiliae, który ponadto w innej odmianie pojawia się w formie poduszkowatych skupień włosków na spodniej stronie liści. To na wiązach jest skutkiem ataku mszycy, torebnicy wiązowej.

od paź.2007

7. Czerwone narośla na liściach

Prawdę powiedziawszy wpisując w wyszukiwarkę "szpeciela" znajduje się dwa odnośniki i to niezbyt dokładne. Ale dzięki zaraz tę nazwę dopisze pod zdjęciami w moim archiwum.

od mar.2008

8. Czerwone narośla na liściach
6.lip.08 10:59
Jarek B. "2jarbla"

Nie znam się kompletnie na szkodnikach wiązów, ale z tej strony

szkolkarstwo.pl

wynika, że na moich zdjęciach jest bawełnica wiązowo-turzycowa, syn. kogutnica wiązowa (Colopha compressa).

Ale nie będę się upierał, bo - jak wcześniej zaznaczyłem - się nie znam: p

od cze.2010

9. Czerwone narośla na liściach
6.lip.08 13:37
Piotr Grzegorzek

Tak czy owak wyrośla na wiązach to dzieło mszycy. Ja znam torebnicę o zielonych wyroślach. Eriophyes tiliae to obecnie rozkowiec. Ja swoje oznaczenia opieram na takiej dość starej książce z dziedziny hylopatologii, którą posiadamy w zasobach biblioteki naszego Muzeum i dlatego moje oznaczenia szkodników mogą się cokolwiek różnić od obecnych interpretacji.

od paź.2007

10. Czerwone narośla na liściach

Jarek - obstawiam że dobrze oznaczyłeś... ale... no ja także się nie znam...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji