bio-forum.pl

Lamium maculatum ?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. Lamium maculatum ?

jakieś takie odmienne, ale to być może wynik miejsca gdzie rosną (cień pod wysokimi drzewami)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Lamium maculatum ?
25.cze.08 15:12
Małgorzata ("daphne")

wg mnie to jest czyściec leśny

od paź.2007

3. Lamium maculatum ?

Może byc... tyle że w moim przewodniku czyściec ma kolor fioletowo niebieski - no może i ja mam problemy z rozpoznawaniem barw a-e ten tu na zdjęciu jest co najwyżej fiołkowy. Z drugiej strony rozwiązywało by to problem "nietypowego" wyglądu jak na jasnotę.

Dzięki!

od sty.2007

4. Lamium maculatum ?

Mój [bf#98682] miał kwiatki w podobnym kolorze (ni to róż, ni to purpura, ale ze wskazaniem na róż).

od paź.2007

5. Lamium maculatum ?

Ale Twój jest jakiś taki bardziej wydarzony;-) niż mój.

Poza tym powinna wejśc ustawa że rośliny maja mieć jednakowe kolory i najlepiej na liściach kody paskowe z wpisanym gatunkiem;-)

od sty.2007

6. Lamium maculatum ?

I jeszcze informację dużymi literami, że dana roślina jest gatunkiem chronionym, może to uchroniłoby rośliny chronione, np. storczyki, przed wykaszaniem ich łącznie z zielenią przydrożną, albo przygniataniem zwałami piachu przy poszerzaniu leśnej drogi!!! Jeśli w tym roku nie ujrzę wymarzonych kwiatów kruszczyka szerokolistnego, a czekam na nie OD BLISKO ROKU!!!, to dlatego właśnie, że koszący w jednym miejscu, a poszerzający drogę w drugim (a zwłaszcza ich "szefostwo") nie mieli pojęcia o tym co rośnie tam, gdzie wykonywali swoje czynności:- (( ( Ale ten temat to jeszcze poruszę w dziale storczykowym...

od paź.2007

7. Lamium maculatum ?

Pewnie nawet to by nie pomogło... głupota jest niewiarygodnie uparta - jak mu kazali kosić to on kosił będzie! A kazali bo osoby odpowiedzialne (leśnicy, konserwatorzy zieleni itp.) zwyczajnie olewają swoje obowiązki.

od sty.2007

8. Lamium maculatum ?

W zeszłym roku tam nie było koszone, owocostany obserwowałam i są nawet zdjęcia na forum, a w tym roku.......... (tu cisną mi się mocne i niezbyt parlamentarne słowa, więc tylko kropeczki...)

od gru.2006

9. Lamium maculatum ?

To jest czyściec leśny. Kruszczyk szerokolistny natomiast rośnie u mnie przy torach kolejowych. Na szczęście tam chyba nikt i nic nie kosi. Słyszałem ostatnio o skonstruowaniu maszynki, do której po włożeniu dowolnego kawałka rośliny, po pewnym czasie na podstawie analizy DNA otrzymuje się niemal 100% wynik w postaci gatunku. Przeznaczona dla wypraw naukowych w lasy deszczowe. Nie mam nic przeciwko temu, aby takie coś stało przy moim kompie..., a jakie oszczędności na etykietkach z kodem paskowym :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji