bio-forum.pl

Filago , ale która?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Filago , ale która?
17.cze.08 18:29
Jacek Soboń

Pogórze Izerskie, nieczynny kamieniołom chyba bazaltu.

Filago arvensis czy może F. vulgaris? Kształt liści pasuje mi bardziej do vugaris, a kwiaty do arvensis.??????????

od paź.2007

2. Filago , ale która?
18.cze.08 13:03
Ala Bera "ala_LE8N"

Moim zdaniem to nie jest Filago vulgaris, wahałabym się między F. minima a F. arvensis i raczej wybrałabym F. arvensis. Korzystam z klucza Szafera, kiedyś już oznaczałam 2 gatunki z rodzaju Filago i nawet, gdy mam te rośliny przed sobą, opisane w tym kluczu cechy w tym przypadku nie są dla mnie zbyt jasne.

od gru.2007

3. Filago , ale która?
18.cze.08 16:51
Jacek Soboń

To ryciny z "Exkursionsflora von Deutschland" Rothmalera. Teoretycznie (???) jak występują w Niemczech to i u nas na Dolnym Śląsku mogą??

I która jest tą co na moich zdjęciach?

od cze.2008

4. Filago , ale która?
18.cze.08 21:06
Marta R. "marta83"

Ja bym stawiała na F. arvensis

Tak swoją drogą czy taki klucz można kupić gdzieś w Polsce czy tylko na terenie Niemiec?

od paź.2007

5. Filago , ale która?
18.cze.08 22:16
Ala Bera "ala_LE8N"

To ja dopiszę cechy (Szafer 1986):

listki okrywy tępe, w czasie owocowania odstające:

- F. arvensis: listki okrywy luźnowełniste, bez wystającej linii grzbietowej, rośl. białofilcowata, rozgałęziona groniasto lub wiechowato, koszyczki zebrane po 2-7, główki walcowate, 4-5mm, listki okrywy niemal do szczytu wełniste;

- F. minima: listki okrywy przylegająco filcowate, z wystającą linią grzbietową, rośl. szarofilcowata lub szarojedwabista, łodyga prosta, jej gałązki widlasto rozgałęzione, koszyczki zebrane po 3-5, główki stożkowate ok. 3 mm dł.. Wewn. listki okrywy z suchym, słomiasto połyskującym szczytem;

listki okrywy wyciągnięte w ość z wystającą na grzbiecie linią grzb., w czasie owocowania proste:

- F. germanica (F. vulgaris), rośl. biało lub szarofilcowata, łod. tylko górą widlasto rozgałęziona, koszyczki zebrane w główki (do 30), przeważnie stojące na końcach gałązek, ość listków niezabarwiona lub żółtawa, rzadziej spotyka się rośliny z żółtawym filcem i czerwoną ością.

ciekawe, czy te gatunki się kundlą...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji