bio-forum.pl

Rozetka na betonie

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Rozetka na betonie
xx1
xx2

Zalew Arturówek w Łodzi, betonowa śluza pomiędzy dwoma zbiornikami wodnymi obrośnięta złotorostami ściennymi, ale między nimi to. Tym razem brakuje mi pomysłu. Niby jakiś physcia, ale jaka? Pomożecie?

od gru.2007

2. Rozetka na betonie

Wydaje mi się to również być Physcia tenella, w miejscach gdzie soralia są wargowe, chociaż z kolei te okrągłe soralia są mocno podejrzane (Phaeophyscia orbicularis takowe posiada np.). Poczekajmy na inne opinie. A jeszcze przyglądam się temu czarniawemu murkowi obok.... można prosić powiększenie?

od gru.2006

3. Rozetka na betonie
ls

Proszę bardzo. To już są wycinki orginału. Niestety fociłem z wolnej ręki i na automacie przy mocno zachmurzonym niebie.

1. Lewy, środkowy

ps

2. Prawy, środek w dół

Myślę, że o te ftagmenty Ci chodziło. Mnie również intrygują i nie mogę się doczekać kolejnego wypadu. To tylko 10 km. Pozdrawiam.

od maj.2008

4. Rozetka na betonie
19.cze.08 00:36
Martin K. "marten"

Tez sie zgadzam, ze to Physcia tenella :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji