bio-forum.pl

Kartofelek

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Kartofelek

Znalazłem grzyba, którego nie znam. Wygląda jak młody ziemniak, rośnie pod ziemią, w lasku modrzewiowo - sosnowym ma bardzo przyjemny aromat jak pieczarka.

Czy może mnie ktoś uświadomić co to jest?

od maj.2002

2. Kartofelek

Zaryzykuję, że jest to albo piestrówka różowawa (Rhizopogon roseolus), albo piestrak jadalny (Choiromyces meandriformis). Na zdjęciu niewiele widać. Przekroiłeś go może?

od gru.2003

3. Kartofelek

Właśnie nie. Zrobię to jutro.

od gru.2003

4. Kartofelek

Przekroiłem grzyba. W środku jest jednolita zgniłozielona masa. Grzyb jest plastyczny jak guma.

od sie.2002

5. Kartofelek
30.maj.04 21:39
"pimpek"

Po jakim czasie nabral takiego koloru?

od gru.2003

6. Kartofelek

Zaraz po przekrojeniu był zgniłozielony. To pierwsze zdjęcie trochę nie wyszło z powodu słońca. Koloru nie zmienił.

od maj.2002

7. Kartofelek

Ciekawe. Mógłbyś napisać coś bliżej o okolicznościach znalezienia tego cudeńka. Rósł pod ziemią i został przypadkowo wykopany czy częściowo wystawał? I zapach, piestrówka (nigdy nie znalazłem i cytuję tylko literaturę) powinna pachnieć niezbyt przyjemnie, zapach podobny do benzyny, gdzie indziej piszą, że czosnkowy lub bez zapachu. Piestrak na przekroju jest "marmurkowaty". A to to zzieleniało? Chyba się poddaję.

od gru.2003

8. Kartofelek

To cudeńko znalazłem przypadkowo po wyrwaniu kępki kostrzewy, myślałem że to kamyk. Okolica to młodnik sosnowo-modrzewiowo-brzozowy i nie wiem czy to ważne przy samym cmentarzu. Wożę go w samochodzie bo daje ładny aromat grzybkowy.

od gru.2003

9. Kartofelek

Chciałem powrócić do grzyba z przed 1, 5 miesiąca.

To był zielony podziemny grzyb. Udało mi się znależć 3 sztuki. Tym razem rosły w starym sosnowym lesie na skarpie obok duktu leśnego i dzięki ulewom które nawiedziły ostatnio Kaszuby podmyły skarpe i udało mi się je zobaczyć.

Jak pisałem wcześniej, po przekrojeniu są ciemnozielone, nie smierdzą benzyną ani kukurydzą tylko ładnym aromatem grzybkowym. Co to za ziemniaki?

od sie.2002

10. Kartofelek
28.lip.04 23:09
"pimpek"

śliczny kartofelek. To na pewno to samo co tamten? Ten drugi jest w środku czarny.....

od gru.2003

11. Kartofelek

100% że to ten sam co wtedy. Tam nie ma w środku nic czarnego. Myśle, że jeszcze w tym roku wykopie parę kartofelków.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

12. Kartofelek
29.lip.04 13:14
"Marcin Piątek" (b/log.)

Myślę, że to jakiś gatunek z rodzaju piestrówka Rhizopogon, ale jaki odpowiedź może dać tylko badanie zarodników pod mikroskopem. Masz może jakies zasuszone okazy? Moze podesłałbyś do mnie: Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, ul. Lubicz 46, 31-512 Kraków

Marcin

od gru.2003

13. Kartofelek

OK!

14. Kartofelek
19.sie.04 01:44
"taki jeden" (b/log.)

Mnie to czarnobrzuszka filcowatego (Melanogaster ambiguus) przypomina, ale nie wiem, czy to on...

od gru.2003

15. Kartofelek

Tym razem ja znalazłam kartofelka. Został wypłukany przez wodę spływającą z drogi na poboczu gdzie deszczówka zrobiła sobie koryto.

Las sosnowy. Zapach przyjemny bardziej intensywny niż kurki. Nie jadłam ale chciałabym wiedzieć czy ziemniaczki są jadalne.

od maj.2003

16. Kartofelek
23.sie.04 08:23
Anna Kujawa "AniaK"

Wydaje mi się, że wszystkie prezentowane "kartofelki" to piestrówki (Rhizopogon). Raczej nie czarnobrzuszki (czarnobrzuszki "wolą" lasy lisciaste i - co ważniejsze - ich gleba jest komorowata - ma wyraźne "poletka", w których jest ciemniejsza otoczone jaśniejszymi "ścianiami"

od gru.2003

17. Kartofelek

Tym razem znalazłem kartofelka, który rósł zupełnie na wierzchu. Nie ma żadnego wyrażnego zapachu ani smaku.

18. Kartofelek
8.maj.05 08:32
"Piotr" (b/log.)

A czy piestrówki występują o tej porze roku? Wczoraj też znalazłem takiego "kartofelka", wyglądem zewnętrznym bardzo przypominał piestrówkę ze zdjęcia w atlasie (takie różowawe przebarwienia), miąższ gąbczasty, żółtawy, wyjątkowo elastyczny, zapach nieprzyjemny, ostry, kwaśny.

od maj.2003

19. Kartofelek
9.maj.05 09:50
Anna Kujawa "AniaK"

Piestrówki wystepują od wiosny - mogą już być:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji