bio-forum.pl

łąki świerze rajgrasowe [Arrhenatherion]

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. łąki świerze rajgrasowe [Arrhenatherion]
1
2

Podczas przechadzki natrafiłem na łąkę z pokaźną populacją dzwonka. Czy to jest dzwonek rozpierzchły? Towarzyszyło mu wiele ciekawych gatunków, jak złocień właściwy czy rajgras wyniosły. Wskazywałoby to na łąki świeże. Spotykałem tam również kłosówkę wełnistą, babkę lancetowatą, jaskier ostry i kilka innych gatunków charakterystycznych dla łąk (Molinio-Arrhenatheretea R. Tx. 1937)

Teren był jednak pofałdowany nieco, a w niewielkich zagłębieniach spotykałem pokaźne ilości przytulii północnej (gatunek łąk zmiennowilgotnych), firletki poszarpanej (gatunek łąk wilgotnych) oraz kuklika zwisłego, także ciut knieci błotnej oraz sitowia leśnego, czyli łąk mokrych (Calthion palustris).

Zdjęć fitosocjologicznych nie wykonałem, ale zastanawiam się, jakie gatunki mogą być jeszcze przydatne "do wstępnego" typowania łąk świeżych czyli grądowych? I oczywiście czy ten dzwonek na zdjęciach to dzwonek rozpierzchły?

od kwi.2007

2. łąki świerze rajgrasowe [Arrhenatherion]

Tak, to jest dzwonek rozpierzchły

od maj.2007

3. łąki świerze rajgrasowe [Arrhenatherion]

Tak, to jest dz. rozpierzchły. I to na pewno jest łąka rajgrasowa (All. Arrhenatherion) - czyli naturowy typ siedliska 6510 - o ile jest ekstensywnie użytkowana, ale z obecności wymienionych przez ciebie gatunków wnioskuję ("kwietność" łąki) że raczej tak.

Inne gat. to np.: Geranium pratense (ale niewielki udział), Pimpinella major, Tragopogon pratensis, Festuca pratensis, F. rubra, Centaurea jacea.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji