bio-forum.pl

czy to jest chmiel ?

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od maj.2008

1. czy to jest chmiel ?

Czy to jest chmiel? Rośnie to w lasach.

od lis.2006

2. czy to jest chmiel ?

Coś mi się wydaje, że chmiel ma ciut inne liście. Znawcą tej rośliny nie jestem więc nie daję gwarancji za rozpoznanie.

od cze.2006

3. czy to jest chmiel ?
1.cze.08 11:06
Anna Smolar "abarank"

jeżeli rośina ta jest pnączem i ma szorstkie liście to chmiel

od maj.2007

4. czy to jest chmiel ?

Chmiel zwyczajny ma też 5-klapowe liście, więc mogą one należeć do tego właśnie gatunku. Myślę smerfie (przepraszam, że używam tu Twojego nicku), że fotografując tę roślinę, znałeś jej gatunek, bardzo łatwy zresztą do oznaczenia w naturze...

od kwi.2007

5. czy to jest chmiel ?

Zmyliły mnie 3-klapowe liście chmielu zwyczajnego w atlasie, ale po wypowiedzi Romana jestem pewien, że przedstawiony liść należy do jakiejś dziko rosnącej odmiany chmielu. Widziałem te dziko rosnące pnącza oplatające nadrzeczne zarośla, a także wchodzące wysoko na drzewa ( w olszynie). Widziałem go też dziś oplatający krzak kaliny nad rzeką Narewką w Puszczy Białowieskiej. A moją pewność utwierdza fakt, że pnącze te rośnie też na ruderalnym terenie obok mojej działki i widziałem je z szyszkami.

to zdjęcia z dzisiejszej wycieczki

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji