bio-forum.pl

Groszek skrzydlaty?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2006

1. Groszek skrzydlaty?
1
2
3
4

Spotkany na skraju buczyny. Wydaje mi się, że jest to groszek skrzydlaty ale mogę się mylić. Czy ktoś potwierdzi?

od maj.2007

2. Groszek skrzydlaty?

Tak to groszek skrzydlaty (skrzydlasty). Łodyga i oś liścia są oskrzydlone (dobrze to widać na zdjęciach). Inne cechy rośliny też się zgadzają. U mnie kwiaty zmieniają już barwę i pokazały się brązowe strąki. Zmiana barwy kwiatów jest spowodowana zmianami odczyny soku komórkowego. U młodej rośliny jest on kwaśny, czerwony, z czasem staje się obojętny lub zasadowy i zmienia barwę na niebieską.

od kwi.2006

3. Groszek skrzydlaty?

No, nareszcie go znalazłem. Dziękuję.

od maj.2007

4. Groszek skrzydlaty?

Nie wiem gdzie mieszkasz. U mnie na zachodzie jest dość częsty, zwłaszcza na obrzeżach buczyn właśnie i lasów mieszanych. Nie wiem czy zwóciłeś uwagę, że nie ma jeszcze fotek tego gatunku w Atlasie Roslin Naczyniowych Polski, przynajmniej w wersji internetowej, więc możesz sprobować je tam wrzucić...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji