bio-forum.pl

Ciekawy chrobotek

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Ciekawy chrobotek
ch1
ch2
ch3

Kujawsko-pomorskie, powiat mogileński. Znaleziony u podstawy pnia świerku. Placha jak widać stosunkowo duża, owocniki dziwne, łuseczki olbrzymie. Obok potecja jakby zupełnie innego gatunku. Nic nie pasuje do klucza. Co sądzicie o tym tworze?

od maj.2008

od maj.2008

od gru.2006

4. Ciekawy chrobotek

Osobiście rozważałem Cladonia macrophyllodes[grzyby.pl] (C. alpcola). Na pierwszy rzut oka kojarzy się z prezentowanym w książce H. Wójciak Porosty, mszaki, paprotniki. Może jednak masz rację?

od maj.2008

5. Ciekawy chrobotek
3.cze.08 16:03
Martin K. "marten"

Wykluczyłbym Cladonia macrophylla[grzyby.pl] (= C. alpicola), bo jest to gatunek górski, znany z Karpat i Sudetów, i raczej nieprawdopodobny w kujawsko-pomorskim.

Tak przyszło mi jeszcze do głowy, ze to może jakaś zdegenerowana forma całkiem pospolitego gatunku... U chrobotkow, tyle co wiem, zmienność jest ogromna...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji