bio-forum.pl

Sparassis crispa?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2002

1. Sparassis crispa?
1//

Szmaciak rósł w mieszanym górskim lesie. W najbliższym sąsiedztwie buk, dąb, grab, świerk. Na gałęzistego trochę biedny, ale być może to efekt jego młodego wieku

2

Dwa tygodnie później wyglądał tak:

od wrz.2004

2. Sparassis crispa?

Bo to jest ten drugi gatunek, czyli szmaciak dębowy (krótkotrzonkowy). Teraz się już tych dwóch gatunków chyba nie rozdziela?

Jaka jest nowa nazwa, bo nie pamiętam?

Siedzuń... jaki?

od wrz.2004

3. Sparassis crispa?
30.sie.05 15:33
Marcin Piątek

Siedzuń dębowy. Ale przyznam szczerze, że nie podoba mi się ta zmiana nazw którą profesor Wojewoda zrobił w Checkliście podstawczaków Polski. A co bedzie jak za kilka lat ktoś stwierdzi, że nie podoba mu się szmaciak, nie podoba mu się siedzuń, i wymyśli swoją nową nazwę. To wprowadza tylko zamieszanie.

od lip.2002

4. Sparassis crispa?

Nie rozdziela się szmaciaka dębowego i gałęzistego? A obydwa to siedzunie dębowe?

od wrz.2004

5. Sparassis crispa?
30.sie.05 18:15
Marcin Piątek

Nie są dwa gatunki, szmaciak gałęzisty i szmaciak dębowy (wolę nazwę szmaciak niz siedzuń, chyba jestem konserwatystą).

od lip.2002

6. Sparassis crispa?

Więc mój to szmaciak dębowy (Sparassis laminosa. Masz rację:-))) szmaciak brzmi ładniej niż siedzuń. Siedzuń wprawdzie swojski, ale i nieco pretensjonalny:-)) Dzięki. A na boczniakówkę vel łycznika byłbys łaskaw zerknąć:-)

od wrz.2004

7. Sparassis crispa?

Oj, wprowadziłem zamieszanie:-)

Chodziło mi o to, że nie rozdziela się już szmaciaka krótkotrzonowego i dębowego:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji