bio-forum.pl

Duży zielony kwiat z jasnymi plamami na liściach (trochę podobny z liści do Krotona)

bez logowania - można przeglądać

od maj.2008

1. Duży zielony kwiat z jasnymi plamami na liściach (trochę podobny z liści do Krotona)
22.maj.08 11:11
Paweł Nowak "regis"

Witam wszystkich, otóż mam od jakiegoś czasu w pokoju bardzo ładny kwiat i niestety nie wiem jak się nazywa. Wklejam poniżej jego zdjęcie. Jeśli ktoś wie jak on sie nazywa to bardzo proszę o odpowiedz. Ja się niestety zupełnie nie znam na roślinach.

kwiat3

Z góry dziękuję.

od kwi.2008

2. Duży zielony kwiat z jasnymi plamami na liściach (trochę podobny z liści do Krotona)

Dracaena godseffiana

od lip.2005

3. Duży zielony kwiat z jasnymi plamami na liściach (trochę podobny z liści do Krotona)

Diffenbachia, z rodziny obrazkowatych. Na pewno nie Dracena.

od maj.2008

4. Duży zielony kwiat z jasnymi plamami na liściach (trochę podobny z liści do Krotona)
25.maj.08 09:59
Paweł Nowak "regis"

Dziękuje za odpowiedź. Patrząc po obrazkach znalezionych w necie faktycznie bardziej przypomina Diffenbachie.

Piszą też że jest rośliną silnie trującą... Ładnie wyglada i szkoda mi ją trochę usuwać. Mogę ja trzymać w pokoju? Nie planuję jej jeść ani nic podobnego, chyba że sam kontakt dłoni z jej liśćmi może już powodować jakieś nieprzyjemne konsekwencje.

od cze.2010

5. Duży zielony kwiat z jasnymi plamami na liściach (trochę podobny z liści do Krotona)
25.maj.08 10:19
Piotr Grzegorzek

Tego rodzaju rośliny stanowią wyłącznie zagrożenie, gdy mamy dzieci badające świat doustnie. Podobnie jak wiele innych, choć wymienię tylko wilczomlecze, datury, rącznik czy złotokap.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji