bio-forum.pl

Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

bez logowania - można przeglądać
GRej178201 Coprinus

od sty.2007

1. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Dziś - 18 maja - znalezione grzybki rosną na niewielkim kawałku drewna, który leży na podłożu z torfu, wciąż wilgotnym, bo tam spływa powolutku woda ze źródliska. Lokalizacja stanowiska w pobliżu stanowiska [bf#169766] i pewnego jeszcze [bf#169872].

Okoliczne zadrzewienie to m. in. olcha, grab, dąb.

Warunki fotografowania były trudne ze względu na podmokły teren (trudności z ustaniem) i padający drobny deszcz (zachmurzenie).

Jednak zaobserwowałam pewne cechy makro, które pokażę i zapytam, czy cokolwiek można stwierdzić o takich grzybkach.

w naturze 1
w naturze 2
w naturze 3

Grzybki w naturze:

rozmiarówka 1
rozmiarówka 2
rozmiarówka 3
rozmiarówka 4

W domu - kolekcja owocników w różnym wieku:

najmłodszy pobrany
wiekowo kolejny
wiekowo kolejny 2
najstarszy z pobranych

wierzchnia strona kapelusza owocników w różnym wieku:

Jak widać na zdjęciach przy linijce grzybki mają niewielkie rozmiary. Przedstawiłam cechy, które szczególnie zwróciły moją - laika - uwagę.

Proszę o opinie.

od cze.2010

2. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.
18.maj.08 23:33
Piotr Grzegorzek

Rodzina Coprinaceae

od gru.2003

3. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

zobacz tu

mirki.kaszuby.pl

od sty.2007

4. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Podobny jest, ale mam jedną wątpliwość, w Atlasie grzybów jest podane, że czernidłak fałdowany wyrasta "po deszczach wśród traw, na trawnikach, pastwiskach, polach, w lasach liściastych i iglastych, na brzegach lasów". Moje grzybki wyrastają na kawałku drewna - to pewne, co zresztą widać na fotkach z natury.

Druga rzecz to taka, że moje owocniki nie rozpływają się podczas suszenia, ale jak gdzieś czytałam, to właśnie np. czernidłak fałdowany podczas suszenia się nie rozpływa.

I co teraz?

od lis.2006

5. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Nie ośmielę się oznaczać gatunku, ale jest faktem, że wiele czernidłaków nie rozpływa się (dotyczy to zwłaszcza drobnych gatunków) jeśli wysuszy się je szybko.

od sty.2007

6. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Cała sztuka, żeby zdążyły uschnąć, zanim się rozpłyną?;)

Moje schną bez dodatkowego przyspieszania, tak naturalnie, po prostu w ciepłym pomieszczeniu.

Jutro poszukam i podam link do strony, gdzie "nie rozpływanie się" czernidłaka - konkretnie fałdowanego - była podkreślona, jako swego rodzaju wyróżnik.

Ciekawe, jak to wygląda dla pozostałych, prawie 100 gatunków Coprinus sp....

od lis.2006

7. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Zgadza się, chodzi o to aby nie zdążyły się rozpłynąć. Suszyłem dotąd tylko jeden gatunek i udało się: [bf#116510]

od maj.2003

8. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.
20.maj.08 08:21
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, to któryś z czernidłaków bez osłony. Dziwne, że rośnie na drewnie. Gdyby rósł na ziemi obstawiałabym C. auricomus.

od sty.2007

9. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Poczytałam zalinkowane wątki o małych "Coprinusach", bardzo ciekawe, dziękuję!:-)

A oto skąd miałam informacje o tym, że czernidłak fałdowany podczas suszenia się nie rozpływa - tu podam link do pewnej bardzo sympatycznej strony www:-)

od sty.2007

10. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.
czernidłak na drewienku

A oto jeszcze zbliżenie na młodziutkie owocniczki, które wyraźnie wyrastają z drewna, co ciekawe, jak podniosłam rzeczony kawałek drewna, to pod spodem były kolejne trzy młodziutkie owocniczki wyrastające z tego drewna, szkoda, że ich nie sfotografowałam...

Coprinus auricomus ze strony Olarasa grzyby.strefa.pl wygląda podobnie do mojego, tyle, że na tej ziemi rośnie...

Moje młodziutkie owocniki zwracały właśnie uwagę i przyciągały wzrok ceglastobrązowawą barwą swoich malutkich kapelusików. :)

od maj.2003

11. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.
21.maj.08 19:01
Anna Kujawa "AniaK"

Mikroskopowo jest bardzo charakterystyczny i ma mało stanowisk (nie wiem dlaczego), więc jest "rejestrowalny". Zebrałaś go? Jeśli tak, to podrzuć przy okazji "tam_gdzie_zawsze";-)

od sty.2007

12. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Aniu, zebrałam!!! Podrzucę!!!:-)))))

Dziękuję za tę wiadomość! :)))

od sty.2007

13. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Aniu, suszki dziś podałam na Bukowską, mają mój nr 4/18. 05. 08/CC-83.

od maj.2003

14. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.
30.maj.08 09:27
Anna Kujawa "AniaK"

Ok, pewnie w przyszłym tygodniu przyjadą do Turwi.

od wrz.2005

15. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

To C. kuehneri.

A C. auricomus b. chętnie rośnie na drewnie i patyczkach: D

od sty.2007

16. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Zgłosiłam do GREJ, zgłoszenie ma nr ID 178201:-)

od sty.2007

17. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Podziękowania dla Błażeja za oznaczenie grzybków:-)))

od sty.2007

18. Blaszki b. ciemne wolne, kapelusz "przezroczysty", średnica trzonu ok. 2 mm.

Dla Ani podziękowania, że zwróciła uwagę na te moje czernidła (cz) ki (wiem, wiem, nie powinnam zdrabniać, przy ptakach np. mógłby z tego "wyjść" inny gatunek:-) dzięki czemu suszek został wykonany, opisany, zawieziony, no i oznaczony:-)))))

Zaglądałam w tamto miejsce, gdzie je znalazłam, ale jak na razie ich ponownie nie znalazłam, te czernidłaki takie efemeryczne, krótkotrwałe, a jakie przez to ciekawe:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji