bio-forum.pl

Dachowce

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. Dachowce

Są koty dachowce (feliks dekarensis) i gołębie dachowce (columbinea papodeptalis):-) - a jak nazwać florę dachową?

Oto krótki przegląd tego co rośnie na moim terenie.

od sty.2007

2. Dachowce

Niektórzy wykorzystują wszechstronne zdolności roślinek i zakładają ogródki na dachach: chatki z zielonymi dachami w Norwegii, albo też super pomysły austriackiego architekta o nazwisku Hundertvaser, które można oglądać w Wiedniu (jeśli przekręciłam nazwisko architekta, przepraszam, poprawię, jak sprawdzę):-)))

od paź.2007

3. Dachowce

No cóż - w tym wypadku mamy do czynienia z samowolką;-)

od paź.2007

4. Dachowce

A teraz może nie klasyczny dachowiec ale też ciekawy okaz...

od sty.2007

5. Dachowce

A mój to może też nie classic dachowiec, ale murowiec na pewno, a czemu? Ano, że mur obronny zamku Czersk sobie upodobał i tu mu dobrze:

murowiec na zamku w Czersku

Tak wygląda z bliska jego stanowisko:

mury zamku od jednej strony
mury zamku od drugiej strony

A tak wygląda, gdy spojrzeć od roślinki na wprost w kierunku okrągłej wieży, a także od strony okrągłej wieży w stronę roślinki, która rośnie przy samej "kanciastej" wieży:

od paź.2007

6. Dachowce

W Czersku jeszcze byłem, mam zaliczone półtorej setki zamków w Polsce, ale tego jeszcze nie - no cóż - zadanie na przyszłość, przy okazji zobaczymy co z tych maluchów wyrośnie.

od sty.2007

7. Dachowce

A na zamku Książ k. Wałbrzycha? Przedwczoraj oglądałam na jego murach (po zewnętrznej, raczej niedostępnej ludziom, a już na pewno niedostępnej ogrodnikom...;)), a to Cymbalaria muralis, a to "wszędobylskie" Chelidonium majus, ale to na razie tylko deklaracje słowne :), fotki będą, ale później... :)

od paź.2007

8. Dachowce

W przyszłym roku, jak już się przeprowadzę do podnóża ruin zamku w Tarnowie - to wspólnymi siłami spróbujemy zindeksować całość gatunków tam występujących;-)

od sty.2007

9. Dachowce

Ad. roślinności porastającej zewnętrzną powierzchnię muru na zamku Książ.

Cytat: "... Fotki będą, ale później..."

oglądam co rosnie na murze

Cóż, okazało się, że fotka jest tylko jedna i to taka, która dokumentuje MOJE OGLĄDANIE, co rośnie na murze, a nie TO CO NA NIM ROŚNIE: (

I'm so sorry;)

od paź.2007

10. Dachowce

;-)

od mar.2008

11. Dachowce
3.cze.08 22:21
Andrzej Kiton "akiton"
okno

Fajnie jest mieć własne okno;)

od sty.2007

12. Dachowce

:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji